Unele tradiții de Crăciun care se practică azi sunt rezultatele unei moșteniri străvechi de origine pre-creștină (sau „păgână”). Se afirmă adesea că multe dintre tradițiile actuale de Crăciun derivă din obiceiurile pre-creștine ale cultelor păgâne suprimate de autoritățile romane.
După ce creștinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman în secolul al IV-lea, autoritățile imperiale au încercat să impună noua credință asupra milioanelor de locuitori ai imperiului, adaptând tradițiile păgâne consacrate, inclusiv data sărbătoririi unui nou festival dedicat Nașterii Mântuitorului.
Colindele și Epifania
În creștinism, „Cele 12 zile de Crăciun”, cunoscute acum mai ales datorită unui colind, se referă la perioada necesară a magilor pentru a sosi la locul Nașterii lui Iisus. Cel puțin trei magi (unele secte susțin că erau 12), care erau probabil astrologi persani din ținuturi îndepărtate, au urmat o stea apărută pe cer până la Betleem. Aceștia au fost primii care au văzut Pruncul Sfânt după ce câțiva păstori locali au asistat la Nașterea Sa. Epifania este plasată pe 6 ianuarie, chiar concomitent cu Boboteaza (ziua când Iisus Hristos ar fi fost botezat de Ioan Botezătorul în râul Iordan).
„Ziua celor Trei Magi” sau „Epifania,” la sfârșitul celor 12 zile, a fost cândva un festival major în Europa creștină, dar astăzi este sărbătorită doar în Spania. Istoricul Ronald Hutton, în cartea sa The Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain (Oxford University Press, 1996), citează dovezi conform cărora cele 12 zile își au originea în tradițiile celtice și germanice pre-creștine. Hutton argumentează că mai multe obiceiuri din perioada medievală în Anglia, cum ar fi tradiția de a merge la colindat, provin din practici păgâne.
Brazii
Cele mai vehemente afirmații despre originile păgâne privesc tradiția brazilor veșnic verzi. Deși păgânii considerau acești copaci magici, mulți istorici sunt de acord că practica modernă are origini creștine germane. Se pare că tradiția decorării brazilor de Crăciun a început cu tradiția medievală creștină de a decora „Pomul Edenului”, o reprezentare a Pomului Vieții descris în Cartea Genezei.