Prima pagină » Actualitate » Craiova, acoperită de CENUȘA Electrocentrale SA. Societatea a fost amendată, din nou, cu o sumă uriașă

Craiova, acoperită de CENUȘA Electrocentrale SA. Societatea a fost amendată, din nou, cu o sumă uriașă

Comisarii Gărzii de Mediu au verificat Electrocentrale Craiova, după ce au primit mai multe reclamaţii cu privire la cenuşa care a acoperit municipiul Craiova. Sociatatea a fost din nou amendată, de această dată cu 50.000 de lei. Nu este primul eveniment de acest fel, cartierele limitrofe sunt periodic acoperite de zgura din haldele centralei sau de cenușă. În Bariera Vâlcii, oamenii nu se mai obosesc să-și spele mașinile și nici nu mai pot să-și usuce rufele în aer liber. Calvarul va continua cel puțin încă doi ani, până la modernizarea centralei.

Mai multe persoane reclamă, în postări pe reţelele de socializare, că municipiul Craiova a fost acoperit de un val de cenuşă, oamenii vorbind despre efectele asupra sănătăţii, dar şi despre imposibilitatea de a curăţa locuinţele.

O centrală fără autorizație de mediu

”Comisarii GNM-CJ Dolj au fost sesizaţi săptămâna aceasta cu privire la disconfortul creat de activitatea desfăşurată de SE CRAIOVA SA, disconfort produs ca urmare a unei avarii de la Blocul Energetic 2. Controlul s-a efectuat şi ca urmare a materialelor video postate pe paginile de socializare, dar şi a numeroaselor sesizări primite şi înregistrate la GNM Comisariatul Judeţean Dolj”, a transmis, miercuri, Garda de Mediu, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în urma inspecţiei din teren, comisarii GNM-CJ Dolj au stabilit că operatorul economic este în procedura de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu.

O avarie la ordinea zilei

”În ceea ce priveste incidentul din data de 25.10.2024,  prin care SE CRAIOVA SA a notificat atât APM Dolj, cât şi GNM Comisariatul Judetean Dolj, reprezentanţii operatorului economic au informat cu privire la intervalul orar necesar pentru remedierea avariei (lipsă tensiune independentă de activitatea operatorului) şi reconectarea la Sistemul Energetic Naţional. Totodată, urmare a acestui incident, au existat spulberări de pulberi sedimentabile (cenuşă rezultată din procesul de ardere al cărbunelui) de pe cazanele 1 si 2, spulberări ce au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată SE Craiova SA”, a mai transmis sursa citată.

Garda de Mediu precizeză cum au apărut depunerile de cenuşă.

”Ţinând cont de faptul că structura cazanelor este de tip deschis şi de faptul că există depuneri semnificative de cenuşă pe suprafaţa cazanelor, depuneri acumulate de-a lungul timpului, şi în condiţii meteorologice de calm atmosferic şi inversiune termică, apare efectul de spulberare de pulberi sedimentabile”, a mai transmis Garda de Mediu.

SE CRAIOVA SA a fost sancţionată cu o amendă de 50.000 de lei, sancţiune prevăzută de OUG 195/2005 privind protecţia mediului, pentru nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare. Totodată, GNM-Comisariatul Judeţean Dolj va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj cu privire la neconformităţile constatate.

Citiți și: Calvarul locuitorilor din Bariera Vâlcii din Craiova. Cartierul în care nu poți usca rufe sau spăla mașini

Citește și