Situație fără precedent la Spitalul Județean de Urgență Craiova, unde 25 de pacienți în stare gravă și foarte gravă așteaptă un loc la ATI, iar ambulanțele continuă să aducă bolnavi cu COVID-19. Doi pacienți au murit în noaptea de duminică spre luni. Medicii de la SJU Craiova se confruntă cu un val de pacienți infectați cu SARS-CoV 2 care au nevoie urgentă de un loc la Terapie Intensivă.
În acest moment, nu mai este niciun loc la ATI, iar 25 de pacienți așteaptă în izolatorul Unității de Primiri Urgențe.
Pentru că oamenii au nevoie de ventilație, conducerea spiutalului a fost nevoită să redeschidă vechea Unitate de Primiri Urgențe (UPU) pentru a face loc altor pacienți.
Managerul unității medicale, Laurențiu Ivanovici, spune că spitalul este copleșit în valul patru față de valul trei, când numărul maxim de pacienți în așteptare a fost 12.
„A trebuit să luăm rapid o decizie, și anume să redeschidem rapid Unitatea de Primiri Urgențe, sectorul vechi, care a fost reabilitat recent, am făcut recepția efectiv aseară, am reușit să deschidem acolo sectorul si să mutăm o parte din pacienții în stare gravă. În cursul dimineții, am reușit să transferăm trei pacienți, iar doi pacienți au murit. Practic, nu am putut muta decât opt pacienți, peste acest număr instalația de oxigen nu ar mai fi putut face față. Instalațiile noastre de oxigen funcționează la capacitate maximă”, a declarant Laurențiu Ivanovici.
Luni dimineață, la Spitalul Județean de Urgență Craiova erau 52 de pacienți cu COVID-19 în stare gravă. Doi dintre ei sunt copii cu vârsta până în doi ani.
Spitalul Județean de Urgență Craiova este cel mai mare din Oltenia și are, în total, 20 de paturi în Secția ATI pentru adulți și două pentru copii.
Municipiul Craiova a ajuns, duminică, la o incidență de 4,62 la mia de locuitori.
În România există la acest moment aproape 60.000 de cazuri active COVID-19, adică persoane depistate pozitiv care fie sunt în izolare la domiciliu, fie sunt internate în spital. În plin val patru al pandemiei, numărul de persoane care sunt în spital a ajuns la 10.313. Spre comparație, 14.164 de internări în spitale a avut România în valul trei și 13.685 toamna trecută, în valul doi al pandemiei de coronavirus.
La nivelul întregii țări mai sunt 53 de paturi libere destinate bolnavilor COVID-19 în secțiile de Terapie Intensivă, însă, practic, doar 10 dintre acestea pot primi bolnavi, potrivit datelor Ministerului Sănătății.
În București, situația este similară: deși DSP a avizat 266 de paturi de ATI pentru bolnavii COVID, în spitalele din Capitală sunt zero locuri libere în secțiile de terapie intensivă.