Imaginile din satelit devoalează amploarea și ferocitatea ripostei Israelului în Gaza. O mie de cratere pot fi văzute din spațiu într-un perimetru de vreo sută de kilometri pătrați. Muniția folosită în nici o lună de la declanșarea războiului, doar de Tzahal, depășește muniția folosită de SUA într-un an de război în Afghanistan
O analiză realizată de publicația britanică The Guardian a imaginilor din satelit cu nordul Fâșiei Gaza în urma bombardamentelor intense a identificat peste 1.000 de cratere vizibile din spațiu pe o suprafață de aproximativ 10 kilometri pătrați. Într-o zonă cu o lățime de doar jumătate de kilometru, un grup de blocuri rezidențiale a fost bombardat atât de puternic încât sunt vizibile aproximativ 100 de cratere. Unele dintre ele au o dimensiune de aproximativ 15 metri.
Cel puțin un spital și trei școli din zonă au fost scoase din funcțiune, aparent din cauza unui bombardament desfășurat în apropiere. Alte clădiri din imaginea analizată de jurnaliștii britanici, realizată la 30 octombrie, au fost nivelate în întregime și transformate în moloz.
În războiul lansat ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de persoane, Israelul a anunțat că a tras peste 8.000 de rachete în Gaza, lovind peste 12.000 de ținte. Această cantitate este mai mare decât cea folosită de SUA într-un an în timpul operațiunilor sale din Afganistan, notează sursa citată. Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, peste 9.000 de persoane au fost ucise în urma atacurilor, până acum.
Atacurile Israelului sunt departe de a înceta sau de a-și domoli intensitatea, premierul țării a respins ideea unei „pauze umanitare” în Fâșia Gaza și își continuă ofensiva împotriva Hamas cu o „operațiune terestră intensificată” și lovituri aeriene. Un „armistițiu temporar” este condiționat fără eliberarea celor 240 de ostatici duși în Gaza, a fost poziția lui Benjamin Netanyahu în urma ultimei întâlnirii, de vineri, la Tel Aviv cu secretarul american Antony Blinken.