Prima pagină » Actualitate » Credibilitatea lui Ciucă înainte de PREZIDENȚIALE / Dan Tăpălagă: Este ridicol ca un politician acuzat de plagiat să defileze în campanie cu o carte

Credibilitatea lui Ciucă înainte de PREZIDENȚIALE / Dan Tăpălagă: Este ridicol ca un politician acuzat de plagiat să defileze în campanie cu o carte

Credibilitatea lui Ciucă înainte de PREZIDENȚIALE / Dan Tăpălagă: Este ridicol ca un politician acuzat de plagiat să defileze în campanie cu o carte

Partidul Național Liberal (PNL) a cheltuit două milioane de euro din bani publici pentru publicitatea stradală a cărții lui Nicolae Ciucă, intitulată „Un ostaș în slujba țării”, conform unei investigații realizate de site-ul Snoop.ro. Aceasta a generat un val de critici și controverse, punând sub semnul întrebării prioritățile și integritatea partidului.

Într-o analiză publicată pe G4Media, jurnalistul Dan Tăpălagă a criticat decizia de a cheltui bani publici pentru promovarea unei cărți autobiografice a unui politician. El a subliniat că este ridicol ca un politician acuzat de plagiat să promoveze o carte, mai ales una care se prezintă sub titlul „un soldat în slujba țării”, în condițiile în care președintele Senatului este un general cu pensie specială.

Totuși, liderul PNL trebuie să facă ceva mai mult decât o lansare de carte dacă vrea să fie luat în serios. În treacăt fie spus, o idee incredibil de proastă din multiple motive. Este ridicol ca un politician acuzat de plagiat să defileze în campanie tocmai cu o carte. Este de-a dreptul stupid ca un general cu pensie specială să se prezinte încă de pe copertă drept „un soldat în slujba țării”. Este apoi scandalos ca o carte autobiografică să fie tipărită și promovată pe bani publici, a evidențiat Tăpălagă.

Jurnalistul Cristi Andrei a dezvăluit că aroganța lui Nicolae Ciucă a costat 2 milioane de euro plătiți din subvenția încasată de PNL de la bugetul de stat.

Tăpălagă a argumentat că această campanie media este contraproductivă, atrăgând atenția publicului doar pentru a-l arunca și mai jos în sondaje.

Cu așa campanie, ostașul Nicolae Ciucă își minează singur drumul spre Cotroceni. Exploziile mediatice îl vor sălta puțin în atenția publicului, doar pentru a-l arunca apoi țăndări și mai jos în sondaje. Doar că nu mai prea are unde să cadă. În concluzie, ieșirea PNL de la guvernare pare acum o opțiune mai tentantă pentru Ciucă personal, dar în continuare nu foarte populară în partid. Un argument în plus pentru ieșire: USR deja se prezintă drept singurul partid liberal, acuzând constant PNL de pesedizare totală, a mai spus jurnalistul.

Nicolae Ciucă stă cu un picior în guvernare și cu celălalt negociază formarea unei guvernări de dreapta

Decizia de a cheltui sume considerabile pentru promovarea cărții lui Ciucă a intensificat tensiunile politice din cadrul coaliției de guvernare. Tăpălagă a menționat că PNL se confruntă cu o potențială ruptură de PSD, partenerul său de coaliție, ceea ce ar putea duce la o criză politică majoră. Dacă liberalii decid să iasă de la guvernare, premierul Marcel Ciolacu a avertizat că își va depune mandatul, ceea ce ar destabiliza și mai mult scena politică.

O decizie ar putea fi luată în următoarele săptămâni, către sfârșitul lunii august. Dacă liberalii vor decide să iasă, foarte probabil premierul Marcel Ciolacu își va depune la rândul său demisia. Liderul PSD a avertizat deja public în câteva rânduri că își va depune mandatul la Cotroceni dacă liberalii ies din coaliție. Există, în consecință, un risc mai mare de instabilitate și chiar criză politică în ultimele trei luni de campanie electorală.

Dacă se va ajunge la criză, de notat că tocmai Nicolae Ciucă, cel care s-a prezentat drept garantul stabilității și al seriozității politice, rupe a doua oară o înțelegere cu PSD. Prima a fost nerespectarea deciziei luate în coaliție ca alegerile prezidențiale să aibă loc septembrie. Ar fi în tot cazul o ieșire tardivă, cu trei luni înainte de alegeri, a indicat jurnalistul

Potrivit jurnalistului, o astfel de mișcare ar putea avea consecințe electorale semnificative. Alegătorii ar putea percepe această mutare ca pe o încercare oportunistă de a câștiga voturi, dar există și riscul ca PNL să piardă sprijinul din cauza crizei politice pe care o declanșează.

Nu este clar cum vor vedea alegătorii o astfel de mutare oportunistă. Vor câștiga liberalii voturi din despărțirea de PSD sau vor pierde mai mult din aruncarea țării în criză politică?

De subliniat totuși că dacă liberalii vor ieși de la guvernare, este greu de crezut că ruptura PNL-PSD va fi definitivă. Vom asista cel mult la o regie de campanie, în care cele două partide mari vor încerca să-și maximizeze șansele electorale și, mai ales, să contracareze o eventuală intrare a lui Mircea Geoană în turul doi. Așa cum arată sondajele astăzi, dacă Geoană intră în turul doi cu Ciolacu, are prima șansă de câștig.

Or, interesul lui Marcel Ciolacu este să intre în turul doi fie cu Nicolae Ciucă, fie cu George Simion. În ambele scenarii, liderul PSD are o șansă bună de a ajunge la Cotroceni, a spus Tapălagă.

„Singura întrebare pe care și-o pun liberalii este până unde merge radicalizarea discursului anti-PSD?”

În acest context, PNL trebuie să navigheze cu atenție apele tulburi ale politicii românești. Radicalizarea discursului anti-PSD ar putea aduce beneficii pe termen scurt, dar riscă să submineze stabilitatea coaliției și să afecteze grav imaginea partidului. Tăpălagă a subliniat că liberalii nu au multe opțiuni și că radicalizarea discursului împotriva partenerului de guvernare ar putea fi o sabie cu două tăișuri.

„Liberalii și-au înmulțit criticile la adresa PSD, sperând să facă bolovanul să zboare, dar Nicolae Ciucă atârnă tot mai greu de gâtul PNL. Atât de greu încât a ajuns lanterna roșie în clasamentul candidaților, pe locul șase, după Geoană, Ciolacu, Șoșoacă, Lasconi și Simion. Partidul său riscă să se plaseze pe locul patru la parlamentare. Așa arată acum unele măsurători interne, făcute pe bune, nu pentru propagandă politică în presă.

Cu această realitate pe masă, liberalii nu au foarte multe opțiuni. Fie își radicalizează discursul în raport cu partenerul de guvernare, fie ratează aproape sigur intrarea lui Ciucă în turul doi. Dacă liderul PNL ratează, trage în jos partidul aproape instantaneu. Cu alegerile parlamentare intercalate între cele două tururi la alegerile prezidențiale, PNL se prăbușește dacă Nicolae Ciucă face o figură proastă.

Singura întrebare pe care și-o pun azi liberalii risipiți prin vacanțe este până unde merge radicalizarea discursului anti-PSD? Cât de credibil este PNL când își atacă partenerul de guvernare, dar rămâne la putere? Cum să facă opoziție la PSD pretinzând că sunt mari liberali în timp ce împart beneficiile puterii alături de „partidul comunist”?

Pe scurt, în PNL s-a discutat recent pentru a nu știu câta oară scenariul ieșirii de la guvernare la începutul lunii septembrie. Mai multe surse liberale au confirmat informația pentru G4Media.ro. Pretextul ar putea fi măsurile fiscale pe care Guvernul Ciolacu trebuie să le trimită într-un prim draft la Comisia Europeană până la începutul lunii septembrie.

Ecoul acestor discuții s-a văzut și public. Nicolae Ciucă a vorbit în premieră despre posibilitatea ca PNL să formeze un guvern de dreapta după alegerile prezidențiale și parlamentare. Altfel spus, liderul liberal a pus în discuție parteneriatul cu PSD. În paralel, unii lideri liberali au intensificat atacurile la adresa pesediștilor. Aceștia din urmă nu au escaladat conflictul din coaliție.

Foarte probabil, pesediștii nu vor să le ofere motive de victimizare. Ei știu că decizia ieșirii de la guvernare nu este ușor de luat. Liberalii care susțin de luni de zile acest scenariu sunt în minoritate (Rareș Bogdan, Dan Motreanu și alții). Pentru cei mai mulți însă, ieșirea de la guvernare echivalează cu decuplarea de resurse. De ce și-ar dori așa ceva primarii, mai ales cei din marile orașe? Unii au început proiecte importante de investiții și sunt la mâna guvernului”, a transmis Tapalaga.

Lupta generalului cu plagiatul: Fapta s-a prescris

Controversa legată de plagiatul tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă agravează și mai mult situația. Jurnalista Emilia Şercan de la PressOne a scris în ianuarie 2022 că premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, ar fi plagiat în teza de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Emilia Şercan a menționat că mai multe pagini din lucrarea premierului au fost copiate fără ca textele să fie atribuite autorilor şi fără încadrarea lor în ghilimele, aşa cum cer normele academice.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a declarat că alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care a participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002).

Dosarul a fost deschis în februarie 2022, iar ancheta penală a blocat mai mult de un an analiza tezei de doctorat de către Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP). În final, dosarul a fost clasat pe motiv că faptele s-au prescris.

CITEȘTE ȘI:

PNL a cheltuit DOUĂ milioane de euro din BANI PUBLICI pentru promovarea cărții „ostașului” Nicolae Ciucă. Reacția liderului liberal

Marcel Ciolacu, IRONIE pe seama cărții NELANSATE a lui Nicolae Ciucă: ,,O să fie un BESTSELLER, sunt ferm convins”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și