Prima pagină » Actualitate » Credit Suisse, judecată pentru că a permis traficanților de droguri din gruparea „regelui cocainei” din Bulgaria să spele bani

Credit Suisse, judecată pentru că a permis traficanților de droguri din gruparea „regelui cocainei” din Bulgaria să spele bani

Credit Suisse, judecată pentru că a permis traficanților de droguri din gruparea „regelui cocainei” din Bulgaria să spele bani
Credit Suisse, judecată pentru că a permis traficanților de droguri din gruparea „regelui cocainei” din Bulgaria să spele bani

Credit Suisse este judecată de un tribunal elvețian pentru că a permis unei grupări bulgare de traficanți de cocaină să spele milioane de euro.

În cadrul primului proces penal al unei bănci importante din Elveția, procurorii cer despăgubiri de la Credit Suisse în valoare de aproximativ 42,4 milioane de franci elvețieni (45,86 milioane de dolari), informează Reuters.

Anchetatorii spun că a doua cea mai mare bancă a țării și unul dintre foștii ei manageri nu au luat toate măsurile necesare pentru a-i împiedica pe traficanții de droguri să spele bani în perioada 2004 – 2008.

„Credit Suisse respinge fără rezerve, ca nefondate, toate acuzaţiile în această chestiune ridicată împotriva sa şi este convinsă că fostul său angajat este nevinovat”, a anunțat banca prin intermediul unui comunicat.

Rechizitoriul are peste 500 de pagini și se concentrează pe relațiile pe care Credit Suisse și fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev și mai mulți asociați ai acestuia, dintre care doi sunt acuzați în acest dosar. Un al doilea rechizitoriu în acest caz îl acuză pe un fost manager de la Julius Baer pentru facilitarea spălării banilor.

Un reprezentant legal al fostului angajat al Credit Suisse a declarat că acuzațiile sunt nefondate, iar clientul său a negat faptele.

Evelin Banev, condamnat și în România

Evelin Banev, cap al unei rețele de trafic de droguri bulgare, a fost prins anul trecut în capitala Ucrainei, Kiev.

Banev a fost capturat într-o parcare în timp ce se îndrepta spre mașina sa, potrivit unui videoclip al poliției postat pe YouTube.

Bulgaria a anunțat atunci că lucrează la extrădarea lui Banev către Sofia.

Bărbatul de 56 de ani se confrunta cu procese în trei țări pentru spălare de bani și trafic de droguri când a fost văzut ultima dată în public la o ședință de la Curtea de Apel din Sofia, în septembrie 2015.

Banev a fost reținut inițial în Bulgaria, în 2012, mai apoi fiind predat autorităților italiene. Ulterior, însă, justiția italiană i-a permis acestuia să se întoarcă temporar la Sofia, pentru a participa la un proces în țara natală.

În acel moment, Banev a dispărut. Acesta a fost condamnat în lipsă de o instanță italiană la 20 de ani de închisoare, de o instanță română la 10 ani și jumătate și, mai recent, de o instanță bulgară, toate pentru infracțiuni de spălare de bani sau contrabandă cu cocaină.

În 2017, Evelin Banev zis Brendo a fost condamnat în România la 10 ani și jumătate de închisoare pentru că a introdus în țara noastră peste 50 de kilograme de cocaină.

În decembrie 2021, procurorii elvețieni l-au acuzat pe Banev împreună cu Credit Suisse și unul dintre foștii angajați ai băncii elvețiene pentru că ar fi ajutat la spălarea a aproximativ 39 de milioane de dolari din banii de droguri prin intermediul băncii.

Ce afaceri avea Banev în România

Traficantul bulgar deținea în București un magazin de ceasuri de lux, situat într-un hotel de cinci stele. Bărbatul a fost judecat în lipsă de către magistrații Tribunalului București, fiind acuzat că a adus 51 de kilograme de cocaină în România.

Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea condusă de Banev reprezenta una dintre cele mai active și ermetice rețele de traficanți de droguri din Europa, cu membri extrem de violenți.

„Sub coordonarea liderilor, inculpaţii Banev Evelin Nikolov, zis Brendo și Radoslav Georgiev Atanasov, au fost organizate transporturi de cocaină, de ordinul sutelor de kilograme, pe relația America de Sud – Europa de Vest. Drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză și descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracțională. Inculpații au intenționat ca parte din drogurile de mare risc, procurate din America de Sud, să fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă România – portul Constanța. În acest context, în cursul lunii aprilie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au procedat la capturarea cantității de aproximativ 50 kilograme cocaină, puritate 93%, introduse de către membrii grupării pe teritoriul României, în scopul comercializării”, arătau anchetatorii la acea vreme.

În ceea ce privește dosarul în care este anchetată și Credit Suisse, procurorii susțin că gruparea a folosit o practică cunoscută sub numele de „smurfing”, prin care sume mari de bani sunt împărțite în sume mai mici, pentru a nu declanșa mecanismele de alertare împotriva spălării banilor.

Astfel, anchetatorii spun că aceștia au transferat prin banca elvețiană milioane de euro în tranșe mai mici, folosindu-se de depozite cu valoare redusă, transferându-și ulterior banii în alte conturi.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și