Autoritatea de reglementare financiară elvețiană FINMA ia în considerare dacă să ia măsuri disciplinare împotriva managerilor Credit Suisse, după ce a doua mare bancă din Elveția a trebuit să fie salvată săptămâna trecută de UBS.
Președintele FINMA, Marlene Amstad, a declarat pentru NZZ am Sontag , că „este încă deschisă” posibilitatea să fie inițiate noi proceduri, dar principalul accent al autorității de reglementare este pe „faza de tranziție a integrării” și „menținerea stabilității financiare”.
UBS a fost de acord în urmă cu o săptămână să cumpere Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elvețieni (3,26 miliarde de dolari), într-un acord sub formă de acțiuni, și să-și asume pierderi de până la 5 miliarde de franci, într-o fuziune concepută de autoritățile elvețiene într-o perioadă de turbulențe în sectorul bancar global.
Credit Suisse a refuzat duminică să comenteze afirmațiile președintelui FINMA, atunci când a fost solicitat de Reuters un răspuns.
Întrebată dacă FINMA încearcă să tragă la răspundere actualii manageri ai Credit Suisse pentru prăbușirea celei de-a doua bănci ca mărime din Elveția, Amstad a spus că „explorează opțiunile”.
”CS a avut o problemă culturală, care s-a tradus într-o lipsă de responsabilităţi”, a spus Amstad, citată de NZZ, adăugând: ”Au fost făcute numeroase greşeli de-a lungul mai multor ani”.
FINMA a desfășurat șase „proceduri publice de executare” împotriva Credit Suisse în ultimii ani, a spus Amstad.
”Am intervenit şi am folosit cele mai puternice instrumente ale noastre”, a spus ea despre măsurile anterioare.
Amstad a apărat, totodată, decizia Elveției de a reduce la zero obligațiuni de tipul AT1 în valoare de 16 miliarde de franci elvețieni, ca parte a fuziunii de salvare.
„Instrumentele AT1 prevăd contractual că vor fi anulate integral în cazul unui eveniment declanșator, în special acordarea unui sprijin guvernamental extraordinar”, a declarat Amstad, potrivit news.ro.