Prima pagină » Actualitate » Creditele românilor continuă să se scumpească. Indicele ROBOR la 3 luni își menține trendul ascendent și ajunge la o valoare-record în ultimii aproape nouă ani

Creditele românilor continuă să se scumpească. Indicele ROBOR la 3 luni își menține trendul ascendent și ajunge la o valoare-record în ultimii aproape nouă ani

Creditele românilor continuă să se scumpească. Indicele ROBOR la 3 luni își menține trendul ascendent și ajunge la o valoare-record în ultimii aproape nouă ani
Sursa foto: Profimedia

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul unor creditelor de consum ale românilor, a crescut, din nou, miercuri, un avans de peste 1,5 procente față de cel raportat la începutul anului, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat, miercuri, la 4,55% pe an, față de 4,53%, cât era marți, continuând creșterea constată, care duce la scumpirea creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Conform statisticilor BNR, ultima dată când nivelul a fost la aceeaași valoare era în 29 iulie 2013, deci acum aproape nouă ani.

În prima zi lucrătătoare din anul 2022, acesta era 3,01% pe an, iar, cu un an în urmă, în ianuarie 2021, acesta era 1,98%, față de 3,19%, în 3 ianuarie 2020, înaintea pandemiei de COVID-19.

Indicele la 6 luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat, miercuri, la 4,65% pe an, de la 4,64% pe an, nivelul de marți. În 3 ianuarie 2022, prima zi lucrătoare a anului, ROBOR la 6 luni era 3,14%.

ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,72%, faţă de 4,69% pe an cu o zi înainte.

Valorile au început să crească mai accelerat de la momentul la care BNR a crescut dobânda-cheie. Mai concret, Consiliul de Administrație al BNR a decis, acum o lună, în 9 februarie, în unanimitate, ca, începând din 10 februarie, rata dobânzii de politică monetară să fie majorată la nivelul de 2,50 la sută, de la 2,00 la sută. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută, de la 3,00 la sută și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, după cum a anunțat BNR.

În acea zi, 10 februarie, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,53%, în creștere de la 3,29%, în ziua precesentă.

Începând din 11 noiembrie 2019 ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). În mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019, cea care a modificat modul de calcul al ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Prin aceasta se stabilește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este acum de 1,17% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și