Prima pagină » Actualitate » Cresc amenzile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor. Primăriile vor avea noi obligații privind colectarea selectivă

Cresc amenzile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor. Primăriile vor avea noi obligații privind colectarea selectivă

Cresc amenzile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor. Primăriile vor avea noi obligații privind colectarea selectivă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede sancțiuni mai drastice pentru depozitarea ilegală a deșeurilor.

De asemenea, noua lege introduce și o serie de noi obligații pentru primăriile din țară.

Este vorba despre legea privind aprobarea OUG 92/2021, act normativ care crește amenzile pentru aruncarea deșeurilor la întâmplare sau pentru incendierea acestora. Astfel, amenzile vor ajunge chiar și la 70.000 de lei. Totodată, sunt introduse și noi contravenții, potrivit G4Media.

În continuare, legislația permite confiscarea mașinilor utilizate pentru aruncarea deșeurilor în locuri nepermise, potrivit aceleiași surse.

Obligații pentru primării

Potrivit legii, primăriile sunt obligate să asigure colectarea selectivă a deșeurilor. Astfel, autoritățile locale au obligația să asigure colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, plastic, sticlă și metal.

Totodată, până pe 1 ianuarie 2025, autoritățile locale vor avea obligația să pună la dispoziție și containere pentru deșeuri textile.

Mai mult, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.

Potrivit sursei citate, legislația a fost înăsprită ca parte a unei tendințe generale la nivelul Uniunii Europene și vine pe fondul unui fenomen tot mai des întâlnit la nivel național: depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, în râuri și lacuri, în păduri. Mai mult, în ultimii ani a proliferat obiceiul arderii deșeurilor, ceea ce duce la o poluare rapidă a aerului.

Legea poate fi consultată în întregime AICI.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și