Cresc șansele României la SCHENGEN după ce Austria și-a schimbat retorica. „Pachetul” cu Bulgaria, o nouă barieră

Cresc șansele României la SCHENGEN după ce Austria și-a schimbat retorica. „Pachetul” cu Bulgaria, o nouă barieră
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 24/10/2023, 10:57

România ar putea adera la spațiul Schengen din 2024, după ce opoziția dură a Austriei „pare” că s-a schimbat, însă țara noastră ar putea întâmpina o altă „veche” problemă – opoziția Olandei față de Bulgaria cu care suntem luați la „pachet” pentru aderare.

Ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la B1 TV că Austria nu mai ridică probleme în ceea ce privește România, însă susține în continuare că Spațiul Schengen necesită reforme temeinice.

„Austria nu mai ridică problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale „Ce este nou este că, în cadrul JAI, Austria nu mai pune problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. Este adevărat că Austria a menționat în continuare că Spațiul Schengen trebuie reformat, dar într-un ton moderat, fără a pune în discuție situația țării noastre”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

De asemenea, ministrul Predoiu care va fi față-n față cu ministrul austrial al Internelor la Consiliul JAI in decembrie a precizat că nu dorește să creeze așteptări „exagerate” în privința aderării țării noastre la Schengen: „Rămâne de văzut care vor fi pozițiile Austriei față de problema generală a Spațiului Schengen, pentru că în ceea ce privește România, nu mai există subiect de discuție”.

Aderarea României la Schengen, în atenția Consiliului JAI din decembrie

Întrebat despre perspectivele noastre la Consiliul JAI din decembrie, ministrul a menționat că situația va fi adusă în atenția Consiliului atunci când votul tuturor statelor membre va fi asigurat. În ceea ce privește Bulgaria, aceasta continuă dialogul cu Olanda și trebuie să implementeze mai multe reforme în sistemul judiciar.

„Aș clarifica chestiunea controalelor de la frontieră în interiorul Schengen, spunând că acum Codul frontierelor Schengen permite reintrodcerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate.

Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frointierelor Schnegen.

E foarte adevărat că în cadrul JAI, dna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute pentru a se elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, deci pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne.

Este foarte adevărat că dna comisar Johansson din cadrul JAI a susținut că aceste reguli trebuie revizuite pentru a elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, adică pentru a introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne”, a declarat Cătălin Predoiu.

Predoiu spune că țara noastră a făcut progrese remarcabile în combaterea migrației ilegale, iar Austria a observat acest lucru.

„Adevărul este că în cadrul JAI s-a discutat despre un barometru al Spațiului Schengen și, la solicitarea României în cadrul CoReper înainte de JAI, au fost revizuite progresele înregistrate de România și Bulgaria în combaterea migrației ilegale.

În mod unanim a fost apreciat faptul că România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale, desfășurarea unoe proiecte-pilot cu Serbia, Ungaria, în plan bilateral cu Austria, alte programe-pilot cu R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, deci cu toți vecinii noștri, cu scopul creșterii performanței în combaterea migrației ilegale. Cifrele obținute de România în ultimul an au fost remarcabile.

Toate țările, inclusiv comisarul, inclusiv Austria au remarcat faptul că acum nu sunt probleme de migrație ilegală cu românii. Deci România are un sprijin foarte puternic în acest moment”, a spus ministrul de Interne.

Reticența Olandei față de Bulgaria ar putea bloca în continuare aderarea României la Schengen

Predoiu a subliniat că Bulgaria se află acum într-un „dialog mai intens” și mai aplicat cu Olanda cu privire la un număr de reforme pe care trebuie să le implementeze în sistemul judiciar în perioada următoare.

„Pentru România, aceste chestiuni nu mai sunt subiect de discuție. Acest capitol a fost închis încă de anul trecut. Acum România nu mai are probleme de discutat în ceea ce privește Justiția sau controlul frontierelor. Toată lumea este de acord că îndeplinim aceste criterii”, a spus Predoiu.

Țările de Jos nu-și vor retrage veto-ul asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat pentru radioul public bulgar (BNR) ministrul pentru migrație al regatului, Eric van der Burg.

După Consiliul Justiție și Afaceri Interne de la Luxemburg, el a răspuns succint: „Situația din acest moment nu s-a schimbat și nu văd să se schimbe pe termen scurt”, scrie Novinite.

Ministrul van der Burg a declarat din nou că insistă asupra unei misiuni în Bulgaria înainte de a se lua o decizie finală a țării sale: „În primul rând, dorim o misiune independentă care să stabilească faptele. Apoi așteptăm un raport al Comisiei Europene, în care să fie scris: Ei nu numai că au adoptat legile necesare legate de statul de drept, dar le și pun în aplicare”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang