Prima pagină » Actualitate » Crescătorul de iepuri uriași din Banat are o nouă generație de campioni. A vândut „urechiați” chiar și în America. „Succesul depinde de trei reguli: rasa, masa, casa!” | EXCLUSIV

Crescătorul de iepuri uriași din Banat are o nouă generație de campioni. A vândut „urechiați” chiar și în America. „Succesul depinde de trei reguli: rasa, masa, casa!” | EXCLUSIV

Lucian Onujec, crescătorul de iepuri uriași din Lugoj, pregătește o nouă generație de campioni. Chiar dacă la cele mai recente competiții a participat cu o colecție întinerită de iepuri, Lucian a reușit din nou să se claseze pe podium.

„Am ieșit vicecampion național la expoziția națională, desfășurată în perioada 9 -11 decembrie, la Romexpo, în București, cu un iepure uriaș gri-german tânăr, de anul acesta. A obținut punctaj egal cu cel de pe primul loc, 97 de puncte. Am participat cu o colecție de iepuri uriași gri-german, care sunt cartea de vizită a crescătoriei mele. Și la colecție am obținut titlul de vicecampion național”, povestește Lucian, care mai spne că evenimentul de la Romexpo este cea de-a cincea expoziție la care participă în acest an, la toate reușind o clasare pe podium, la trei fiind chiar campion cu același mascul tânăr.

Lucian Onujec (38 de ani) este cunoscut în întreaga țară și în toată Europa pentru iepurii uriași pe care îi crește. Deși greutatea optimă pentru această rasă este în jur de opt kilograme, iepurii lui Lucian depășesc și 10 kilograme.

De-a lungul timpului, iepurii crescătorului bănățean au obținut de patru ori titlul național și mai multe calificări la campionatele europene.

Care este secretul succesului

Lucian crește uriaș gri german și uriaș alb german. Despre nivelul la care a ajuns spune că e mai multă știință decât pasiune.

„Orice animal cu care mergi la competiție se crește după anumite reguli. Rasa, masa, casa! Toate astea trebuie să fie perfecte, dacă vrei să ai rezultate. La rasă, dacă nu are gena potrivită, nu va ajunge niciodată campion. Dacă nu e hrănit corespunzător, iarăși, șansele sunt mici să ajungă campion. Trebuie hrănit în funcție de sezon. De exemplu, dacă este în reproducere, în perioada de lactație, trebuie o anumită alimentație, care diferă și la iepurii în creștere, tineret. Adăpostul e și el important și trebuie să asigure cele mai bune condiții. Cel mai important este vara, când iepuri nu rezistă la căldurile pe care le avem noi. Iarna sunt foarte rezistenți, dar când fată și e foarte frig mor puii. Ca să eliminăm toate aceste chestii, trebuie construit un adăpost unde temperatura să fie constantă”, consideră crescătorul.

„Primul vândut în America a fost unui pilot de aviație, Jim Dan Garish, din Chicago”

Lucian povestește că iepurii crescuți de el au ajuns în toată Europa și că a vândut iepuri chiar și în America.

„Cel mai scump iepure pe care eu l-am vândut a fost unul de 500 de euro. Am vândut iepuri în Polonia, Bulgaria, Spania, în Olanda și am vândut chiar și în America. Primul vândut în America a fost unui pilot de aviație, Jim Dan Garish, din Chicago. A venit personal și a cumpărat doi pui, pentru că sunt mai ușor de transportat. Apoi, în urmă cu câteva săptămâni, am fost contactat de o doamnă, mare iubitoare de iepuri, Elizabeth Stricland, din Missouri,  care a venit la mine, în România, și a cumpărat doi iepuri. A stat două zile, mi-a văzut crescătoria, a rămas impresionată. A făcut peste 8800 de kilometri, cu niște costuri infernale, pentru a duce doi iepuri în America. Am vorbit cu ea și a ajuns cu bine, iepurii s-au adaptat deja și eu sunt fericit că iepurii mei, cu codul RO4 au ajuns pentru a doua oară în America”, spune Lucian.

Crescătorul din Banat mai are, în momentul de față, circa 25 de exemplare adulte, dar anul acesta a avut și peste 120 de pui și tineret.

 

 

 

 

Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care a continuat ca redactor-șef (7 ani). A mai fost ... vezi toate articolele