Creștere alarmantă a infecțiilor cu tulpina Omicron. Institutul Cantacuzino: ”Dacă se menține ritmul actual, într-o lună devine dominantă, față de trei luni, cât se estima la primele cazuri”

Creștere alarmantă a infecțiilor cu tulpina Omicron. Institutul Cantacuzino: ”Dacă se menține ritmul actual, într-o lună devine dominantă, față de trei luni, cât se estima la primele cazuri”

Tulpina Omicron câștigă, rapid, din ce în ce mai mult teren în România, stârnind îngrijorare la nivelul autorităților. Primele cazuri de infectare cu această tulpină au început să apară la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie din 2021, iar apoi numărul a crescut alarmant.

GÂNDUL a contactat conducerea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” pentru a afla câte cazuri de Omicron au fost secvențiate până la această oră.

Îngrijorător este faptul că, dacă se va menține acest ritm al infectărilor, tulpina Omicron ar putea deveni dominantă în doar o lună, și nu în trei luni, așa cum transmiteau primele estimări.

”De la primul caz secvențiat de Omicron și până acum, rezultatul – până pe 6 ianuarie – era de 170 cazuri, iar ținând cont de ceea ce s-a secvențiat și astăzi, 7 ianuarie, ajunge la circa 200 de cazuri. Din ceea ce se primește zilnic la Institutul Cantacuzino, procentul este 60 la sută Delta, 50 la sută Omicron, ceea ce arată că, deși se credea în trei luni va ajunge dominantă tulpina Omicron, estimarea scade la o lună. Deci, într-o lună devine dominantă tulpina Omicron, dacă se menține acest ritm”, a declarat conducerea Institutului Cantacuzino, pentru Gândul.

La Institutul Cantacuzino, multe testări se fac direct din PCR pe mutații, întrucât o secventiere costă 1.000 de lei, iar decontarea unui PCR este de 150 de lei. ”Din acest motiv, se preferă secvențierea directă pe testul PCR”, a precizat conducerea Institutului Cantacuzino.

Omicron este mult mai contagioasă decât celelalte variante

Și la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București au fost secvențiate peste 180 de infecții cu SARS-CoV-2, astfel că tulpina Omicron a noului coronavirus se dovedește a fi – așa cum au anticipat specialiștii – mult mai contagioasă decât celelalte variante.

Există, însă, și o veste bună, aceea că până acum nu au fost înregistrate decese, tulpina Omicron având o simptomatologie mult mai ”blândă” decât varianta Delta, care a făcut ravagii în valul patru.

La această oră, din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron, factorii de decizie de la nivelul Ministerului Educației discută varianta trecerii în online a unor unități școlare teritoriale. Această variantă nu este agreată de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, și nici de alte persoane din Guvern. Acestea susțin că, deocamdată, rata de incidență de unu la mie nu ar susține o astfel de decizie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția, la rândul său, că este posibil ca, în zilele sau săptămânile următoare, tulpina Omicron să ajungă la transmitere comunitară în România.

”Noi am secvențiat aproape 200 de tulpini. (…) 30% au fost cazuri din import și puțin peste 20% au fost cazuri fără legătură epidemiologică de călătorie și cu caz confirmat, restul au fost cu legătură epidemiologică. Asta ne demonstrează că începe să fie transmitere comunitară. În România, deocamdată e o transmitere sporadică, dar e foarte posibil ca în zilele, săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit datelor prezentate vineri de ministrul Sănătății, până pe 5 ianuarie inclusiv au fost confirmate 183 de cazuri cu tulpina Omicron, dintre care:

  • 30% cazuri de import;
  • peste 20% cazuri fără legătură epidemiologică cu călătoria sau cu un caz confirmat.

În săptămâna 3-9 ianuarie, din datele estimate, 58,3% dintre infecții SARS-CoV-2 sunt cu varianta Omicron.

România a ajuns vineri 7 ianuarie 2022 la 1.833.789 cazuri de infecție cu COVID-19 și 58.971 decese. În ultimele 24 de ore au fost raportate 5.922 de infecții noi cu SARS-CoV-2 și 31 decese.

Rata de infectare a crescut la 0,91 la mia de locuitori. Județul Cluj are cea mai mare rată de infectare – 1,71, fiind urmat de Arad – 1,49, București – 1,42 și Ilfov – 1,38.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?