Creștere alarmantă a infecțiilor cu tulpina Omicron. Institutul Cantacuzino: ”Dacă se menține ritmul actual, într-o lună devine dominantă, față de trei luni, cât se estima la primele cazuri”

Publicat: 07 01. 2022, 14:48

Tulpina Omicron câștigă, rapid, din ce în ce mai mult teren în România, stârnind îngrijorare la nivelul autorităților. Primele cazuri de infectare cu această tulpină au început să apară la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie din 2021, iar apoi numărul a crescut alarmant.

GÂNDUL a contactat conducerea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” pentru a afla câte cazuri de Omicron au fost secvențiate până la această oră.

Îngrijorător este faptul că, dacă se va menține acest ritm al infectărilor, tulpina Omicron ar putea deveni dominantă în doar o lună, și nu în trei luni, așa cum transmiteau primele estimări.

”De la primul caz secvențiat de Omicron și până acum, rezultatul – până pe 6 ianuarie – era de 170 cazuri, iar ținând cont de ceea ce s-a secvențiat și astăzi, 7 ianuarie, ajunge la circa 200 de cazuri. Din ceea ce se primește zilnic la Institutul Cantacuzino, procentul este 60 la sută Delta, 50 la sută Omicron, ceea ce arată că, deși se credea în trei luni va ajunge dominantă tulpina Omicron, estimarea scade la o lună. Deci, într-o lună devine dominantă tulpina Omicron, dacă se menține acest ritm”, a declarat conducerea Institutului Cantacuzino, pentru Gândul.

La Institutul Cantacuzino, multe testări se fac direct din PCR pe mutații, întrucât o secventiere costă 1.000 de lei, iar decontarea unui PCR este de 150 de lei. ”Din acest motiv, se preferă secvențierea directă pe testul PCR”, a precizat conducerea Institutului Cantacuzino.

Omicron este mult mai contagioasă decât celelalte variante

Și la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București au fost secvențiate peste 180 de infecții cu SARS-CoV-2, astfel că tulpina Omicron a noului coronavirus se dovedește a fi – așa cum au anticipat specialiștii – mult mai contagioasă decât celelalte variante.

Există, însă, și o veste bună, aceea că până acum nu au fost înregistrate decese, tulpina Omicron având o simptomatologie mult mai ”blândă” decât varianta Delta, care a făcut ravagii în valul patru.

La această oră, din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron, factorii de decizie de la nivelul Ministerului Educației discută varianta trecerii în online a unor unități școlare teritoriale. Această variantă nu este agreată de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, și nici de alte persoane din Guvern. Acestea susțin că, deocamdată, rata de incidență de unu la mie nu ar susține o astfel de decizie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția, la rândul său, că este posibil ca, în zilele sau săptămânile următoare, tulpina Omicron să ajungă la transmitere comunitară în România.

”Noi am secvențiat aproape 200 de tulpini. (…) 30% au fost cazuri din import și puțin peste 20% au fost cazuri fără legătură epidemiologică de călătorie și cu caz confirmat, restul au fost cu legătură epidemiologică. Asta ne demonstrează că începe să fie transmitere comunitară. În România, deocamdată e o transmitere sporadică, dar e foarte posibil ca în zilele, săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit datelor prezentate vineri de ministrul Sănătății, până pe 5 ianuarie inclusiv au fost confirmate 183 de cazuri cu tulpina Omicron, dintre care:

  • 30% cazuri de import;
  • peste 20% cazuri fără legătură epidemiologică cu călătoria sau cu un caz confirmat.

În săptămâna 3-9 ianuarie, din datele estimate, 58,3% dintre infecții SARS-CoV-2 sunt cu varianta Omicron.

România a ajuns vineri 7 ianuarie 2022 la 1.833.789 cazuri de infecție cu COVID-19 și 58.971 decese. În ultimele 24 de ore au fost raportate 5.922 de infecții noi cu SARS-CoV-2 și 31 decese.

Rata de infectare a crescut la 0,91 la mia de locuitori. Județul Cluj are cea mai mare rată de infectare – 1,71, fiind urmat de Arad – 1,49, București – 1,42 și Ilfov – 1,38.