Prima pagină » Actualitate » Creșterea pragului electoral la 7% ar putea rămâne doar un exercițiu de imagine. „N-a fost discutată de niciun partid” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Creșterea pragului electoral la 7% ar putea rămâne doar un exercițiu de imagine. „N-a fost discutată de niciun partid” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Creșterea pragului electoral la 7% ar putea rămâne doar un exercițiu de imagine.

Propunerea legislativă de ridicare a pragului electoral la 7% ar putea rămâne ”un demers populist, fără substanță”, susține Eugen Tomac.  Nici președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, nu ia în serios propunerea legislativă, menționând că aceasta” n-a fost discutată de niciun partid și nu s-a pus problema niciodată de susținere”. Pavel Popescu, unul dintre cosemnatari, susține că demersul nu are legătură cu blocarea unei viitoare intrări în Parlament a UDMR, ci cu evitarea intrării partidelor extremiste. Augustin Zegrean menționează că recomandarea Comisiei de la Veneția este eliminarea oricărui prag electoral.

Potrivit unei propuneri legislative de ridicare a pragului electoral de la 5% la 7%, depusă la Camera Deputaților și susținută de 15 liberali și un social democrat, în Parlamentul României ar intra doar partidele mari sau alianțele electorale. Cu toate acestea, președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a menționat că proiectul nu are sprijin în PSD și că nu a existat dezbatere în grupul parlamentar ca această inițiativă să fie susținută de social-democrați.

Nici Eugen Tomac, președintele PMP, partid care ar putea fi afectat în mod direct la viitoarele alegeri de o astfel de schimbare de legislație, nu consideră că proiectul este altceva decât un exercițiu de imagine.

Cu toate acestea, unul dintre inițiatori, liberalul Pavel Popescu, a menționat pentru GÂNDUL că propunerea legislativă are rolul de a reduce intrarea partidelor extremiste în Parlament.

Propunerea legislativă depusă ”n-a fost discutată de niciun partid, nu s-a pus problema, niciodată de susținere”

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a menționat pentru GÂNDUL că, deși unul dintre inițiatorii acestui proiect, deputatul Radu Cristescu, este membru al PSD, nu a avut loc nicio dezbatere legată de susținerea acestui proiect de lege în cadrul grupului parlamentar al social-democraților.

”Faptul că este un singur coleg parlamentar, deputat PSD, care a semnat această inițiativă arată că nu a avut adeziunea mai multor colegi din grupul parlamentar. Noi avem o regulă la grupul parlamentar. Atunci când se dorește inițierea unor astfel de proiecte legislative, discutăm în grupul parlamentar și hotărâm dacă sunt bune sau nu, pe cele cu impact sau pe cele importante. Această dezbatere n-a avut loc cu privire la această inițiativă. Deci n-a fost discutată de niciun partid, nu s-a pus problema, niciodată de susținere”, a spus Alfred Simonis.

Întrebat dacă inițiativa reprezintă un exercițiu de imagine, Alfred Simonis a menționat că este ”un exercițiu făcut de cineva care a putut să inițieze, dar nu e asumat de partid, dovadă faptul că e un singur semnatar de la PSD”.

Eugen Tomac: ”O propunere nerealistă”

Președintele PMP, Eugen Tomac, partid care în urma rezultatelor alegerilor din 2019 ar putea fi vizat în mod direct de această posibilă schimbare legislativă, susține că ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% este ”o propunere nerealistă”.

Acesta își motivează declarația susținând că propunerea celor 16 parlamentari este un exercițiu de imagine și nu are girul partidelor:

”Deocamdată o văd ca pe o propunere nerealistă. Credeți că nu va trece de Parlament? Atunci când voi vedea liderul de grup de la PSD și PNL că își asumă acest proiect mă voi pronunța. Deocamdată este un joc politic care nu are substanță, pentru că chestiunea aceasta trebuie făcută cu o dezbatere largă. Noi avem nevoie de o reprezentare serioasă în Parlament, nu de jocuri politice, cum încearcă să le facă acum unii politicieni dornici, doar de afirmare.

La modul cum arată în prezent această propunere legislativă, consider că e un demers populist, fără substanță, pentru că o asemenea inițiativă trebuie să aibă argumente serioase”, a declarat Eugen Tomac.

În ceea ce privește motivarea propunerii, liderul PMP consideră că aceasta nu este consistentă.

”Pragul poate fi ridicat doar în cazul în care se justifică. Există argumente raționale, ori în momentul de față noi avem nevoie de o reprezentare cât mai largă a tuturor opiniilor din societate și nicidecum restrângerea unor drepturi prin asemenea măsuri prin care impui pur și simplu un standard mult mai ridicat. Democrația românească suferă foarte mult și vedem că dorința majorității este de a menține în continuare alegerea primarului într-un singur tur, deși noi avem nevoie de primari mai eficienți și pot fi validați prin două tururi și plus, această inițiativă, care nu-și are rostul din punctul meu de vedere și este neserioasă, pentru că nu aduce niciun argument rațional pentru care să se să fie necesar o asemenea modificare”, spune Eugen Tomac.

Temerea față de ”o explozie a extremismului în România”

Unul dintre semnatarii proiectului de lege, liberalul Pavel Popescu, susține că, în ciuda speculațiilor, motivația depunerii acestei inițiative nu este pentru a bloca intrarea UDMR în Parlament la viitoarele alegeri, ci pentru a putea evita ”o explozie a extremismului în România”.

”Cred că ar trebui să fim cu toții mai mult mai atenți la ceea ce ar însemna o explozie a extremismului în România și pentru a contracara aceste lucruri în viitor trebuie să luăm astfel de măsuri. Ca legea pe care am depus-o alături de colegii mei este o lege făcută cu raționament foarte simplu, lumea se schimbă din punct de vedere al scenei politice și există riscul de a apărea în Parlament diferite partide partidulețe de genul AUR care să atingă mult mai rapid cotele acesta de 5% decât una mai sus. Cred că partidele serioase care nu o să dezbată această nișă a celor care îmbrățișează extremismul vor putea fi votate”, susține Pavel Popescu.

Întrebat dacă acest proiect de lege este inițiat pentru ca UDMR să nu mai treacă pragul electoral în 2024, liberalul Pavel Popescu a negat, susținând că, în Coaliție, UDMR a fost un partener de guvernare ”solid”.

”UDMR-ul a fost un partener cu noi la guvernare. Eu personal nu am avut acest raționament atunci când am consemnat proiectul de lege. UDMR este un partid, în opinia mea, foarte bine educat, civilizat, care a fost un partener solid în guvernările în care a fost întrebat”, susține Pavel Popescu.

Deși social-democratul Alfred Simonis a menționat că inițiativa nu are susținerea PSD, Pavel Popescu a declarat că printre cosemnatarii ridicării pragului electoral se află un singur social -democrat deoarece colegul său, ”fiind ultima zi de de activitate parlamentară, nu a reușit să ia suficient e semnături de la colegii de la PSD”.

”Comisia de la Veneția recomandă să se renunțe la astfel de praguri”

În ciuda declarației inițiatorilor proiectului de creștere a pragului electoral la 7%, conform căreia partidele extremiste nu ar mai intra în Parlament, fostul președinte CCR Augustin Zegrean menționează că acest demers încalcă recomandările Comisiei de la Veneția, care susține eliminarea oricărui prag electoral pentru un vot cât mai democratic.

”Constituția nu prevede o limită la pragul acesta electoral. Este vorba de pragul care trebuie îndeplinit de cei care candidează în alegeri, liste de partide sau din candidați independenți. Deci dacă legea electorală stabilește 7% sau 3% sau 0% este egal din punct de vedere constituțional. Nimeni nu poate să spună că o astfel de modificare este neconstituțională. Depinde doar de felul în care subscrie legea.

După anii ’90, România nu a avut prag electoral, pentru că tocmai asta ni s-a spus, că într-o lume democrată trebuie eliminat pragul. Și Comisia de la Veneția recomandă să se renunțe la astfel de praguri, atât în ce privește participarea la referendumuri, participarea la alegeri, câștigarea alegerilor sau pierdere alegerile pe aceste criterii”, a menționat, pentru GÂNDUL, Augustin Zegrean.

Nici fostul șef al CCR nu crede că această propunere legislativă se va adopta, deoarece ar reprezenta un blocaj atât pentru UDMR, cât și pentru grupul minorităților naționale.

”Nu ar mai intra în Parlament și nu cred că cineva își dorește asta pentru că am fost până acum foarte apreciați pentru felul în care am reușit să rezolvăm problema reprezentării minorităților naționale în Parlament. Și nu mă refer doar la minoritatea maghiară, ci și la celelalte minorități care sunt reprezentate astăzi în Parlamentul României”, a susținut Augustin Zegrean.

Cei 15 parlamentari liberali care au semnat proiectul de lege de creștere a pragului electoral sunt: Barcari Rodica-Luminiţa, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Dumitru Florian-Emil, Giugea Nicolae, Hărătău Elena, Molnar Ervin, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Özmen Oana-Marciana, Popescu Pavel, Rujan Dumitru, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria și Radu Cristescu de la PSD.

 


CITEȘTE ȘI:

Fostul șef al CCR explică de ce eliminarea pensiilor parlamentarilor nu va fi contestată, dar este vulnerabilă – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Lege: Actul sexual cu un minor sub 16 ani este viol. De ce s-a abținut Stelian Ion

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și