Prima pagină » Actualitate » Crima care a îngrozit România este de 17 ani cu ”autor necunoscut”. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru execuția farmacistelor din Brașov, împușcate în cap la serviciu

Crima care a îngrozit România este de 17 ani cu ”autor necunoscut”. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru execuția farmacistelor din Brașov, împușcate în cap la serviciu

Crima care a îngrozit România este de 17 ani cu ”autor necunoscut”. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru execuția farmacistelor din Brașov, împușcate în cap la serviciu

Zeci de asasinate au oripilat în ultimii 30 de ani întreaga comunitate prin sadismul atroce de care au dat dovadă autorii lor, dar doar câteva dintre ele au rămas cu autor necunoscut și astăzi. 

În anul 2004, un dublu asasinat comis în orașul Brașov, soldat cu moartea a două farmaciste, avea să șocheze întreaga țară. La 17 ani distanță, crima a rămas cu autor necunoscut, iar principalul suspect din dosar, Alexandru Diaconescu, a fost ținut 10 luni în arest, apoi a fost achitat și a primit despăgubiri de la statul român în valoare de 50.000 de euro.

Jurnaliștii GÂNDUL.RO au stat de vorbă cu Daniel Cistian, soțul uneia dintre farmaciste, care rememorează dureros scenele tragice de la acel moment și spune că statul român nu a făcut nimic pentru aflarea adevărului.

Filmul oribilului asasinat

6 Decembrie 2004, seara de Sfântul Nicolae. Manuela Cistian (37 de ani) şi Daga Susan (57 de ani), ambele asistente, erau pe tură la Farmcia Thea din apropierea gării Brașov. Cu căteva minute înainte de ora închiderii, un individ intră în farmacie, cele două femei afându-se în încăperea din spate. Bărbatul sare peste tejghea și ajunge în camera în care erau cele două femei. Fără să le spună niciun cuvânt, le împușcă în cap. După ce victimele cad pe podea, bărbatul scotocește prin dulapuri și ia câteva substanțe cu efect halucinogen, după care se face invizibil. Tragedia a fost descoperită de ”Coco”, o femeie care coborâse din bloc pentru a cumpăra  medicamente.

Citește și Crima pasională care a îngrozit România: Doctorița de 35 ani care a tranșat-o pe soția amantului și i-a aruncat rămășițele în tot Ploieștiul

Manuela Cistian a murit pe loc, dar colega ei, Daga Susan, mai avea puls când a fost găsită. A murit însă la spital, din cauza rănilor de la cap.

Daniel Cistian, soțul Manuelei, obișnuia să vină seara la farmacie să o ia pe soția sa. În momentul în care a intrat în farmacie și a văzut scena de coșmar, bărbatul a apăsat butonul de panică, dar acesta nu funcționa.

Am luat-o pe Manuela în brațe, după care am luat-o pe Daga, fiind mai corpolentă și am pus-o în mașină. A venit Poliția, m-a ținut până la două dimineața, hainele pe care mi le-a luat atunci și trebuiau să fie ca probe nu mai există. Am apăsat atunci pe butonul de panică, care nu a funcționat și am intrat acolo unde era depozitul de medicamente. În stânga era Daga și tot stânga, în fața ei, era Manuela. Era în genunchi și cu capul în jos”, își amintește Daniel Cistian.

Citește și Criminalii care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă și Moroșan: Pictorul care a cărat cadavrul unei studente în tramvai și asasinul care a jucat fotbal cu capul unei victime 

Principalul suspect al crimei din farmacie, achitat de 12 ani

Inițial, s-a spus că femeile au fost lovite în cap cu o rangă sau cu un topor, în scop de jaf. La câteva zile distanță, s-a aflat că arma era de fapt un pistol, după  ce s-a găsit un glonte în craniul uneia din victime

În urma unei „sesizări” venite la două zile după comiterea dublului asasinat, din partea unui deţinut, procurorii au ajuns la Alexandru Diaconescu, care avea cazier pentru furt auto și mai fusese închis.

„Semnalmentele presupusului autor şi în special modul de operare corespund unui fost coleg de-al său de celulă din arestul IJP Braşov, din perioada aprilie-mai 2003, poreclit Ketamină”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Daniel Cistian este convins că Alexandra Diaconescu este cel care i-a ucis soția și pe colega acesteia și că judecătorii nu au ținut cont de probele ADN care l-au făcut principalul suspect în acest dosar.

Din ce am înțeles eu, Diaconescu a fost turnat din pușcărie, de un alt dețunut. Din păcate, niciuna dintre instanţe nu a ţinut cont de probele ştiinţifice din dosar, care îl indică în mod clar pe Alexandru Diaconescu ca fiind autorul crimelor. ADN-ul lui a fost găsit în trei locuri: pe plăcuța cu închis-deschis, pe caseta unde se aflau banii și pe clanța ușii. De ce nu s-a găsit ADN-ul umneavoastră, ci al lui? Pentru că el a fost acolo. Și mie mi s-au făcut percheziții, eu am fost primul vizat, mi-au luat hainele și după nu le-am mai găsit. Acum, Diaconescu se află în libertate și statul român l-a recompensat cu 50.000 de euro”, spune Daniel Cistian, pentru GÂNDUL.RO

Foto: Crimă farmacie în anul 2004

Instanța supremă a stabilit însă, definitiv, în noiembrie 2008 că nu Diaconescu este vinovatul pentru uciderea farmacistelor din Brașov. Judecătorii au arătat în motivare că anchetatori au acordat prea mult credit declarațiilor martorului deținut.

”Neluarea în calcul și a altor suspecți reprezintă o carență a anchetei penale, anchetatorii pierzând șansa să abordeze și să exploateze și alte piste”, au scris judecătorii în motivarea deciziei de achitare a lui Diaconescu.

În mai 2009, Alexandru Emil Diaconescu a cerut Tribunalului Bucureşti acordarea de prejudicii materiale, pentru procesul în care a fost achitat, în valoare de 150.000 de lei, precum şi daune morale, suferite ca urmare a acuzaţiilor grave aduse de anchetatori şi de regimul de detenţie, în valoare de 12.600.000 de lei.

”Nu mai am nicio cale de atac”

După ce Alexandru Diaconescu a fost achitat de instanță, Daniel Cistian a dat statul român în judecată la CEDO și a pierdut.

Profilul ADN apartinând numitului DIACONESCU EMIL ALEXANDRU s-a regăsit în majoritatea mixturilor de ADN identificate și analizate, caracterele genetice, atât cele autozomale, cât si cele specifice cromozomului Y fiind evidentiate fie complet, fie partial pe corpurile delicte de la fata locului (suportul de hartie plastifiat al programului de funcționare al farmaciei, cutia din plastic de depozitare a banilor proveniți din încasări și mânerul ușii de acces în laboratorul farmaciei), scria în răspunsul loboratorului de genetică al INML.

„Nu mai am nicio cale de atac. Nu am cu cine să mă lupt. Eu am cerut de la București, pe înțelesul meu, să-mi traducă ADN-ul, din limbajul lor în limbajul meu. Și scrie clar că el este autorul și că a fost atunci în farmacie”, a mai spus Daniel Cistian.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele