Crin Antonescu: „De defilat, nu va defila nimeni. Dar cred, într-adevăr, că Marcel Ciolacu este mai expresiv, transmite mai mult”

Publicat: 03/09/2024, 23:08

Crin Antonescu – politician, istoric și fost președinte al PNL – a vorbit în emisiunea Marius Tucă Show despre alegerile prezidențiale din România anului 2024, dar și despre competiția electorală dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, momentan parteneri ai Coaliției PSD-PNL. Interlocutorul lui Marius Tucă a recunoscut că apreciază mai mult onestitatea lui Marcel Ciolacu și a psd-iștilor decât declarațiile pnl-iștilor, intrați în aria luptei cu Ciuma Roșie, pentru a-și maximiza voturile. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Probabil domnului Ciolacu, ca și domnului Ciucă, le-ar conveni mai mult George Simion, eventual Diana Șoșoacă”

Crin Antonescu le răspunde și celor care îl critică în online că el a făcut USL-ul, explicându-le acestora că totul a fost făcut atunci în cea mai mare transparență și cu argumente.

„Nicu și Marcel, zi-le popular! Deocamdată nu e nicio bătălie. Eu cred că ei au bătălie, atâta că o duc ei. La Marcel Ciolacu situația e mai complicată, la Ciucă e viața mai ușoară. Cred că bătălia, atâta cât o duc, este să intre amândoi în turul doi. Sigur că probabil domnului Ciolacu, ca și domnului Ciucă, le-ar conveni mai mult George Simion, eventual Diana Șoșoacă. Sigur că atunci ar fi mai simplu. Cu Lasconi se complică lucrurile, din punct de vedere electoral. Sunt pur și simplu păreri.

Nu le-ar fi rău să intre amândoi în turul doi, mai ales că asta ar facilita și perpetuarea coaliției, după cum, de altfel, PSD-iștii, Ciolacu în speță, au și avut corectitudinea s-o spună. Adică ne-au spus, în vreme ce la PNL s-a intrat în aria luptei cu Ciuma Roșie fără să se formuleze ideea… ca să-și maximizeze voturile. Mulți oameni, chiar am văzut și din PNL, amestecă lucrurile în online. «Stai, domnule, dar de ce critici actuala conducere când tu ai făcut USL-ul?» Păi, măi, băieți și fete, și doamnelor și domnilor, când am făcut USL-ul – mă doare inima să-mi și aduc aminte – pentru că atunci ar fi fost marea șansă acestei societăți s-o ia pe altă direcție, dar în fine.

Păi când am făcut USL-ul, l-am făcut cu argumente pe care le-am explicat, a venit lumea și le-a votat. Nu le-am făcut pe sub mână, nu le-am făcut la Palatul Cotroceni. Faptul că eu am făcut USL-ul n-are nicio legătură cu modul în care merge și cum se comportă actanții acestei coaliții. Eu nu am criticat pe cineva din PNL, pentru că a făcut guvernul de coaliție cu PSD-ul. Eu am vorbit despre faptul că este indecent, neserios și neproductiv să faci în permanență acest balet, ah suntem cu PSD-ul pentru stabilitate, ah, dar ce nu-i suportăm noi pe psd-iști și cum luptăm contra lor”, a explicat Crin Antonescu.

„Eu nu vreau un saltimbanc drept președinte al țării”

Crin Antonescu a explicat și ce fel de președinte își dorește pentru România în anul de grație 2024, dar și de ce societatea românească – despre care susține că a evoluat în acești 10-20 – nu mai închide toate „bombonelele” electorale, oricât de colorate și de atractive ar fi ele.

„Sigur că poate fi adevărat că-s nenorociți PSD-iștii, sigur că poate fi adevărat că-s nenorociți foarte mulți și din PNL, dar până la urmă, odată ce justificați la un nivel atât de înalt interes de stat, interes național, atunci comportați-vă ca niște oameni care ați făcut mari alegeri de stat. Circul ăsta este făcut doar pentru maximizarea voturilor. Și eu pot să înțeleg acest lucru. Eu nu vreau un saltimbanc drept președinte al țării. Deci nu vreau un om care să facă pe saltimbancul în fața mea și în fața altora, peste tot, din covrigării până la Marea Neagră, de la mânăstiri până nu știu unde.

Vreau un om care să aibă curajul să-mi spună clar, «băiete, vino după mine, ai încredere în mine, într-acolo vreau să te duc. Sunt un om serios, nu stau să fac tot felul de tumbe electorale.» Știu că nu se pot câștiga alegeri, dar eu cred că un mesaj ca ăsta are forță electorală. Eu nu cred că noi toți, românii sau majoritatea dintre noi – indiferent, repet, câtă carte avem, unde trăim și cu ce ne ocupăm – nu suntem chiar așa de înapoiați încât să cumpărăm bombonelele astea colorate electorale ale lor.

Eu pariez pe faptul că societatea românească în acești 10 ani, în acești 20 de ani din urmă, a evoluat mult mai mult decât cred politicienii actuali, decât a ajutat-o statul să evolueze. Și că miza acestor alegeri și a ceea ce va urma este să punem niște conducători care să fie la nivelul societății românești, așa cum este ea astăzi cu toți românii dinăuntru. Dar, cine vrea să facă politică la nivelul ăsta trebuie să înțeleagă și noi toți putem cât de cât înțelege că România este ceva care a existat înainte de a ne naște noi. Și va continua și după ce noi nu vom mai fi.”

„Pe mine mă interesează cariera din față a domnului Ciucă, nu din spate”

Fostul președinte al PNL a explicat de ce, pentru el, ca alegător, în momentul de față nici Nicolae Ciucă și nici Marcel Ciolacu nu reprezintă o alternativă. Recunoaște însă că președintele PSD este mai expresiv despre Nicolae Ciucă, se adaptează mai mult și transmite ceva.

În ceea ce privește candidatul din tabăra liberală, Crin Antonescu a mărturisit că nu-i contestă cariera lui Nicolae Ciucă, dar că, momentan, acesta nu este un argument de pus pe masă pentru prezidențiale.

„Așa cum s-au prezentat în plan public, pentru că amândoi au fost premieri, să nu uităm. Cum se prezintă chiar acum în momentul asta. De defilat, nu va defila nimeni. Dar cred, într-adevăr că Marcel Ciolacu este mai expresiv, transmite mai mult. Este un om care face efortul de a se adapta, de a se ridica, de a umple haina în care este. Nu susțin pe niciun Ciolacu, dar problema este că Marcel Ciolacu greșește. Greșește uneori gramatical – se poate întâmpla – greșește electoral, greșește politic, dar se mișcă, încearcă să transmită ceva.

De partea cealaltă – în afară de faptul că avem noi mulți primari, mai puțini ca PSD-ul, dar totuși mulți  – și că o să ne mobilizăm toți și că o să-l scoatem pe domnul Ciucă – și că domnul Ciucă are o carieră în spate, ceea ce nu-i contestă nimeni. Dar nu cred că-i un argument de pus pe masă acum, pe mine mă interesează cariera din față a domnului Ciucă, nu din spate. Eu eu nu aș vrea să fiu cu această alegere în turul doi.

Mai am speranța, pentru că în acest moment nu mi se pare niciunul dintre ei o alegere fericită. O finală Ciucă-Lasconi sau o finală Ciolacu-Lasconi sunt mai complicate. Ciolacu-Lasconi, are un grad de probabilitate mai mare și este mai grea, după părerea mea, pentru Ciolacu decât o finală Ciolacu- Ciucă.”

CITIȚI ȘI:

Cum vor arăta rezultatele alegerilor PARLAMENTARE. Mirel Palada: „Sistemul nu mai este anti-PSD”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un american, surprins de viața din România: „Frate, am învățat că SUA sunt doar o...
Prințul Harry vrea să se întoarcă acasă! S-a gândit deja la un plan, ca să-și...
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Lecția pe care România și NATO trebuie să o învețe din experiența Ucrainei. Expert: „Asta...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după...
Meteorologii Accuweather anunță primele ninsori în România. Orașul în care va cădea prima zăpadă
Una dintre cele mai bune gimnaste, însărcinată pentru prima dată! Și-a etalat burtica pe internet
Nor de praf din deșertul Karakum deasupra României până joi noapte. Avertismentul meteorologilor
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare? În cât timp se prescrie sancțiunea
Ucraina: Eşecul arestării lui Putin în Mongolia, o „lovitură grea” dată Dreptului
Fructul pe care să NU-L mănânci dacă iei medicamente!
Avertisment pentru cei cu termopane la bloc. Sunt obligați prin lege. Amenda e 4000 lei
Generalul Dumbravă a depus în dosarul de la DNA o înregistrare cu denunțătorul Hideg
Motivul pentru care Adrian Minune a fost dat jos de pe scenă în timpul unui...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Monica Pop a făcut destăinuiri despre cum o joacă era să se sfârșească tragic în...
Motivul pentru care Vlad Pascu a fost transferat la o clinică medicală: ”Îmi doresc este...
BANCUL ZILEI. Gheorghe: - Socru-meu și-o făcut operație de schimbare de sex!
Al doilea cel mai înalt om din lume, nevoit să doarmă pe podea la Jocurile...