Crin Antonescu a vorbit, în prima ieșire publică pe 2025, în care a făcut și anunțul distanțării față de coaliția de guvernare, care l-a propus drept candidat la viitoarele alegeri prezidențiale, și despre cazul „Călin Georgescu”.
În opinia sa, societatea românească nu trebuie să scape de acest „pericol real” printr-o „măsură represivă”.
Mai departe, Crin Antonescu a sugerat că opțiunea poporului ar trebui respectată, chiar dacă asta convine sau nu cuiva.
„Dacă românii votează pentru, atunci vom fi cu Călin Georgescu şi asta ar trebui să fie soarta noastră” – Crin Antonescu
Sâmbătă seară, 4 ianuarie, întrebat la Digi 24 dacă Georgescu, învingător în turul 1 al „prezidențialelor”, va mai fi lăsat să candideze, fostul președinte al PNL a precizat că nu știe ce decizie va fi luată.
„Din punctul meu de vedere, dacă nu există lucruri foarte clare care să i se poată imputa sau să îi invalideze candidatura – mă tem că există, dar nu comentez eu – ar fi bine să candideze, pentru că eu nu aş vrea ca societatea românească să scape de Călin Georgescu, care e un pericol real, printr-o măsură percepută ca represivă sau nedemocratică sau administrativă, ci prin votul cetăţenilor” – Crin Antonescu.
Mai departe, Antonescu a insistat că românii ar trebui să vadă că Georgescu „minte” în multe dintre ieșirile publice:
„Dacă nu există o majoritate de oameni în ţara asta care să raţioneze şi să vadă că domnul Călin Georgescu minte atunci când afirmă, de exemplu, că miliardele din PNRR au fost luate şi n-a intrat un leu în România şi toate au fost date pe ascuns în Ucraina, dacă la minciuna asta românii votează pentru, văzând totuşi măcar autostrăzile care s-au făcut în aceşti ani, atunci vom fi cu Călin Georgescu şi asta ar trebui să fie soarta noastră”.
Sâmbătă, Crin Antonescu a anunțat că, din punctul său de vedere, acordul încheiat cu partidele din coaliția de guvernare pentru susținerea sa la funcția de șef al statului este suspendat. El a precizat că se declară nemulțumit de nehotărârea partidelor respective în ceea ce-l privește și de lipsa unei date clare pentru desfășurarea alegerilor.
„În mod unilateral, adică eu, candidatul, consider acordul privitor la această candidatură suspendat. Eu îl declar suspendat.
Am primit o propunere de a fi candidatul unei coaliții politice. Am acceptat această propunere, am asumat această candidatură și este o asumare de la care eu nu dau înapoi, nu retrag această candidatură, am asumat-o cu tot ce înseamnă ea, cu toate dificultățile și cu tot parcursul și sunt în orice moment dispus să o duc până la capăt.
Ceea ce, însă, am constatat e că cealaltă parte a acestui acord, adică cei patru lideri politici care au făcut această propunere, și-au luat acest angajament, nu au fost suficient de împuterniciți, ca să spun așa, sau nu au avut toate acreditivele la ei atunci când au pus semnătura pe acest acord. Din acest motiv îl consider suspendat până când domniile lor clarifică dacă acest acord revine în vigoare sau dacă, eventual, au alte opțiuni”, a explicat Crin Antonescu.
„Băieți, mergeți și vă mai gândiți! Dacă mai aveți vreo treabă cu mine, mă căutați! Dacă nu, nu, că nu v-am căutat eu!” – Crin Antonescu
Politicianul liberal a subliniat că nu el este cel care a dat înapoi în toată această poveste: „Nu eu am dat înapoi, nu eu mă retrag, nu-i găsesc pe dânșii în spate, sunt nehotărâți (…) Mi se pare inacceptabil ca după, iată, o săptămână, două, să văd oameni din partidele care și-au declarat susținerea pentru candidatura mea să vină public și să spună «De fapt, nu știm, o să mai vedem, că noi avem niște ședințe»”.
De asemenea, Crin Antonescu s-a arătat deranjat și de faptul că încă nu a fost stabilită o dată pentru organizarea alegerilor prezidențiale. În opinia sa, data ar fi trebuit stabilită imediat ce Curtea Constituțională a decis anularea scrutinului precedent.
„Nu avem o dată a alegerilor și nu înțeleg de ce, pentru că, din punctul meu de vedere, dacă în 6 decembrie Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor și implicit repetarea lor, de a doua zi sau de când a fost la Monitorul Oficial această decizie publicată, de a doua zi Guvernul care era în exercițiu atunci ar fi trebuit să dea, după calculul de rigoare, numărul de zile prescris de lege, cea mai apropiată dată a alegerilor prezidențiale.
Suntem în 4 ianuarie alt an, 2025, și nu avem încă, deși s-au vehiculat niște date, o dată a alegerilor, ceea ce e greu de explicat și în orice caz greu de acceptat pentru opinia publică”, a reacționat Crin Antonescu, la Digi 24.
CITEȘTE ȘI:
Crin ANTONESCU: „Nicio legătură între mine și SRI. Raporturile mele cu sistemul sunt următoarele…”