Crin Bologa – procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – a abordat, într-un interviu, mai multe subiecte esențiale în ceea ce privește corupția în sistemul judiciar din România, dar și proiectul prin care ar urma să fie modificată legea evaziunii fiscale.
Șeful DNA a transmis că lupta împotriva corupției la nivel înalt, în țara noastră, nu înregistrează încă rezultate notabile, iar corupția din Justiție, deși redusă, există și nu putea să dispară într-un timp scurt.
Crin Bologa a avertizat, în timpul interviului, că obiectivul principal al luptei împotriva corupției ar fi acela de a obține rezultate ”în toate domeniile”.
Crin Bologa a mai declarat că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare – dacă plătesc prejudiciul – ar putea, de fapt, să aibă un efect contrar, respectiv să îi încurajeze pe infractori.
Modificările aduse legii evaziunii fiscale vor ajuta, este adevărat, la recuperarea prejudiciilor, spune șeful DNA, numai că – din punctul său de vedere – infracționalitatea poate fi ”stimulată”, iar cei anchetați și trimiși în judecată vor plăti și ”vor scăpa”.
”Va ajuta la recuperarea prejudiciilor dar eu cred că va și stimula infracționalitatea. Și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. O stimulare a activității infracționale. Acum se discută public că se va modifica această lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită până azi, sau până va intra în vigoare modificarea, cei anchetați și trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa”, a declarat Crin Bologa, șeful DNA, în timpul emisiunii ”Piața Victoriei” de la Europa FM.
La sesizarea Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ICCJ), Curtea Constituţională a României a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale – proiect care a fost iniţiat la sfârşitul anului 2017 şi adoptat de Camera Deputaţilor în decembrie 2020 -, iar principalele modificări sunt următoarele: