VIDEO | Cristian Diaconescu: Dacă Afganistanul devine creuzet de generare teroristă, atunci acțiunea SUA a fost greșită
This browser does not support the video element.
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat luni, la Digi24, că retragerea trupelor americane din Afganistan a fost luată mai de mult din pricina costurilor foarte mari, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct uman, armata SUA pierzând peste 2.700 de soldați și cheltuind peste un trilion de dolari în misiunea din Afganistan.
Cristian Diaconescu, președintele PMP, a spus că situația din Afganistan rămâne în continuare volatilă și totul depinde de comportamentul talibanilor, comunitatea occidentală privind cu atenție și cu îngrijorare ca țara să nu se transforme într-o fabrică nesfârșită de teroriști.
„Retragerea din Afganistan este un proiect mai vechi, pentru că societatea americană spune în acest moment – și o afirma și cu ceva timp în urmă – „am cheltuit un trilion de dolari, 2.700 de soldați americani și-au pierdut viața, zeci de mii sunt răniți. Nu putem rămâne indefinit în Afganistan, pentru că Afganistan nu este Coreea de Sud”. Aceasta este premisa”, a declarat Cristian Diaconescu.
Întrebat despre imaginile cu haosul de pe aeroport, unde mii de cetățeni afgani au încercat să se urce pe avionul american care se pregătea să decoleze, pentru a scapă de teroarea talibanilor, Diaconescu a răspuns: ”Deocamdată nu m-aș grăbi să trag o concluzie definitivă. Toate structurile de informații ale lumii occidentale, mai ales americane, spuneau în martie 2021: «Da, talibanii vor recucerii Afganistanul în doi ani». În iunie, s-a scurtat termenul la șase luni. Iată că s-a întâmplat în câteva săptămâni, iar Kabulul a căzut într-o zi. Aici a fost problema. Vom vedea în continuare cum evoluează lucrurile. Deocamdată, situația este fluidă, pentru că dacă din nou, ca înainte de 2001, Afganistanul devine creuzet de generare a amenințării teroriste la nivel global, atunci, retroactiv, oamenii vor spune că modul de acțiunea al administrației americane a fost unul greșit”.
Diaconescu a adăugat că situația din Afganistan este acum la mâna talibanilor și numai acțiunile lor pot influența echilibrul în spațiul geopolitic.
„Dacă talibanii vor alege alt tip de politică, ei oricum sunt etnici, nativiști, protectori ai comunității și a aplicării legii Sharia în stil medieval, dar nu acționează în exterior, mai ales sprijinind grupări jihadiste militante, deci nu readuc terorismul în atenția publică, atunci s-ar putea că situația să fie ceva mai echilibrată”, a afirmat președintele PMP.
Este un dezastru umanitar ce se întâmplă acum în Afganistan
Fostul ministru de Externe consideră că responsabilitatea occidentală va fi una foarte mare și foarte serioasă dacă talibanii vor reinstaura Sharia, prin care se comiteau cele mai oribile crime împotriva celor care se opuneau legilor islamice.
„Responsabilitatea occidentală, a forței multinaționale, a celor care au încercat să construiască instituțional un alt sistem în statul afgan va fi una foarte mare și foarte serioasă. Ce s-a adăugat în această generație și în Afganistan – a apărut această generație 5G, tinerii care vor să comunice, tinerii care vor să discute altfel, care vor să fie liberi. Dacă talibanii aplică legea Sharia așa cum au făcut-o în anii trecuți, practic nu va mai există televiziune și nicio formă de comunicare, iar singurul proiect de «distracție» ar fi spânzurarea sau condamnările la moarte în zonele publice”, a adăugat Diaconescu.
Acesta a precizat că toate guvernele occidentale au organizat evacuări de urgentă ale misiunilor diplomatice.
„În acest moment, occidentalii se simt cei mai vizați, sunt evacuări de urgență ale misiunilor diplomatice, cu două excepții, cele ale Chinei și cele ale Rusiei”, a spus fostul ministru de Externe.
Cristian Diaconescu a subliniat că sutele de milioane de dolari băgați în pregătirea forțelor militare si polițienești din Afganistan s-au risipit într-o clipă.
„Forțele pe care americanii le-au pregătit 20 de ani și în care au investit sute de milioane de dolari, cei trei sute și ceva de mii de militari și forțe polițienești, practic, au dispărut peste noapte fiind învinși de aproape 80.000 de talibani prost înarmați, destul de slab educați, dar foarte motivați ideologic”, a spus președintele PMP.
Întrebat dacă opinia cetățenilor americani s-ar putea schimbă după ce au văzut ce se întâmplă în Afganistan, Cristian Diaconescu a afirmat că „opinia americanilor, este că America, prin prezența sa în diferite teatre de operațiuni, zone de conflict, este mult prea extinsă în zone din care americanii nu văd un beneficiu la cheltuielile și contribuția umană pe care o aduc. Dacă ce se va întâmpla în continuare, va întra într-o zonă de echilibru minimă – depinde aici de comportamentul talibanilor -, atunci s-ar putea că din punct de vedere politic să existe păreri pro și contra, dar în orice caz nu se va crea o tensiunea foarte serioasă”, a adăugat Cristian Diaconescu.