Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat luni, la Digi24, că România nu trebuie să fie îngrijorată de o posibilă retragere a susținerii americane, întrucât parteneriatul strategic este unul de foarte mare interes și bine înțeles de spațiul public și politic din SUA.
Întrebat cum ar răspunde celor care se întreabă ce s-ar putea întâmplă cu România în cazul în care SUA nu ne-ar mai mai oferi protecție, Diaconescu a răspuns: „Să aibă încredere, pentru că aceste contexte sunt foarte diferite. Opinia publică americană, politicianul american, și față de prezența trupelor române în Afganistan, mulțumeau cu umilință, chiar și în întâlnirile oficiale, până cel mai înalt nivel, adică parteneriatul era foarte bine înțeles”.
„Ceea ce se întâmplă legat de Afganistan cuprinde mai multe imponderabile, dar opinia publică americană își împinge establishment-ul politic spre a sprijini, spre a fi aici, spre a fi partener. Asta este lumea în care trăim. Nu pot fi făcute analogii între aceste situații”, a adăugat Cristian Diaconescu, președintele PMP.
Întrebat, de asemenea, dacă există posibilitatea ca Afganistanul să fie transformat într-o armă de către Rusia și China, fostul ministrul de Externe a răspuns că este de luat în calcul această posibilitate, însă este destul de dificil ca cele două mari puteri să poată acceptă un stat care se poate comportă atât de diferit și dezechilibrat de la traiectoria pe o urmează.
„Mâine (marți – n.r.), ambasadorul rus se întâlnește cu cineva din conducerea talibană tocmai pentru a vedea posibilitățile ca, într-o formă sau alta, să fie legitimată noua conducere de la Kabul. Da, este de văzut și cât de disponibile ar fi. China este mai aproape, pentru că are relații bune cu Pakistanul și împreună au relații mai puțin bune cu India, deci Afganistanul ar putea fi un anume factor de echilibrare – dezechilibrare pe direcția Est, dar din punctul de vedere al apropierii, este foarte greu de comensurat așa ceva, tocmai datorită acestui tip de atitudine și a spiritului din Afganistan. Dacă talibanii revin și obligă căsătoria la zece ani, să se căsătorească pe angajamente contractuale, și pentru China, și pentru Federația Rusă, o astfel de situație devine foarte inconfortabilă. Ca să nu mai zic dacă Afganistanul devine o zona de pregătire de tip Irak – Siria. Este posibil, însă, dacă la un moment dat situația scapă de sub control, să apară un model de tip sirian. Adică diverse grupări tribale, care sunt deja conturate din multe puncte de vedere, la un moment dat să aibă interese care să devină conflictuale”, a explicat Cristian Diaconescu.