Cristian Diaconescu, despre un eventual refuz al Austriei pentru aderarea României la Schengen: „Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Cristian Diaconescu, despre un eventual refuz al Austriei pentru aderarea României la Schengen: „Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Cristian Diaconescu/ Foto: Mediafax
Publicat: 20/11/2022, 17:08
Actualizat: 22/11/2022, 09:43

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, este de părere că Lucian Bode, actualul ministru de Interne, ar trebui să ia legătura urgent cu omologul său austriac, care, citat de presa din Austria, ar fi declarat că nu este de acord cu aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spațiul Schengen. Într-un interviu pentru un ziar austriac, Gerhard Karner ar fi declarat că „nu este momentul să votăm asupra extinderii acum”. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu este de părere că România are mari șanse să adere la spațiul Schengen.

O veste proastă pentru România a venit vineri din presa austriacă, unde, ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, ar fi declarat că se opune aderării țării noastre, a Bulgariei și a Croației la Spațiul Schengen.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac.

„Ministrul austriac de Interne ar trebui întrebat de către ministrul de Interne român de ce a făcut acele declarații și trebuie să ceară lămuriri. Trebuie să ia legătură urgent, dacă încă nu a făcut-o, cu ministrul austriac, și să poarte un dialog, dar trebuie să discute cu toți miniștrii de Interne, pentru că este o problemă o eventuală opoziție a Austriei”, a declarat, pentru Gândul, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Potrivit politicianului, Acordul Schengen este unul tehnic, iar blocajele care s-au făcut până în prezent în ceea ce privește aderarea României au fost de natură politică.

Cristian Diaconescu: „Toate blocajele de până acum au fost de natură politică”

„Acordul Schengen este în special un acord tehnic, care acreditează statele membre să asigure, pe de-o parte, libera circulație, nu doar a persoaneler și a mărfurilor, ci și a serviciilor și a capitalurilor.

Pe de altă parte, în ceea ce privește gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, din 2011 până astăzi s-au făcut patru sau cinci rapoarte consecutive, de natură tehnică, prin care s-a legitimat cererea României de a fi stat membru al Acordului Schengen.

Toate blocajele de până acum au fost de natură politică. Nu a apărut niciun element care, la un moment dat, să pună în contradicție solicitarea României cu ceea ce presupune mecanismul Schengen”, susține Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe precizează că aderarea României se va face doar cu acordul unanim al statelor europene.

„Solidaritatea și coeziunea europeană, conform tratatelor constitutive, ne obligă să avem încredere în instituțiile europene, pe de altă parte sunt state care contrazic, cel puțin prin declarații, acest aspect, și este o problemă.

La 8 decembrie nu se votează, este ca la NATO. Trebuie să intri cu decizia deja agreată, și doar se constată că există consens în unanimitate. În egală măsură, dacă acest consens nu se agreează, nu se pune pe agendă tema.

Șansele să aderăm, din punctul meu de vedere, sunt foarte mari, dar aici responsabilitatea revine părții române, pentru că noi suntem cei care solicităm”, a mai declarat pentru Gândul Cristian Diaconescu.

Ziarul Gândul a solicitat un punct de vedere de la ministrul de Interne, Lucian Bode, cu privire la declarațiile ministrului austriac, însă, până la ora transmiterii acestui articol, Lucian Bode nu a oferit un răspuns.

Pe de altă parte, potrivit deputatului PNL Pavel Popescu, premierul Olandei „se agită în aceste zile” pentru a influența și alte state să refuze aderarea României.

„Refuz să iau în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen”

„Refuz să iau în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Sau scenariul amânării până la un alt moment „potrivit”.

Două țări se opun momentan: Olanda și Austria. Cu mențiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi și mai mult clubul celor două țări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc și cocaină columbiană.

Nu voi comenta înainte de 8 decembrie ce a făcut sau ce nu a făcut România de a ajuns în situația aceasta.

Dar dacă (Doamne ferește) România nu intră în Schengen până la sfărșitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România”, susține Pavel Popescu.

O decizie asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spaţiul Schengen este programată să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne .

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei ţări ar trebui să adere fără întârziere la zona liberă de circulaţie Schengen.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?