Președintele PMP, Cristian Diaconescu, atrage atenția asupra pericolului reizbucnirii războiului în zona Mării Negre și a ”iminenței unei escaladări”, ținând cont de evoluțiile geopolitice din ultima perioadă, care au culminat cu criza migranților la granița dintre Polonia și Belarus.
”Este adevărat, suntem într-o situație de insecuritate la frontierele noastre. Dacă putem observa, după încheierea Războiului Rece, cele mai multe crize militare s-au desfășurat în regiunea est-europeană, pe direcția Balcani – Orientul Mijlociu. Acum, cu criza migranților, este o escaladare inutilă, creând o vulnerabilizare a zonei”, a spus Cristian Diaconescu.
Liderul PMP a subliniat că evoluțiile de la Marea Neagră, din ultima perioadă, au determinat NATO să decidă o reacție imediată și adecvată, în cazul unei crize militare.
”Ar fi necesar un semnal puternic transmis și de la București, dar, din păcate, politicienii noștri se ocupă de altceva”, a mai spus Diaconescu.
Aproximativ 4.000 de migranți sunt blocați la frontiera Belarusului cu Polonia, majoritatea din Irak şi Afganistan, în condițiile în care temperaturile continuă să scadă, punându-le viețile în pericol.
Uniunea Europeană acuză autoritățile din Belarus că forţează migranţii să intre pe teritoriul UE, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată a lui Aleksandr Lukaşenko, din 2020.
Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au convenit, luni, aplicarea unor noi sancțiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei de la granițele UE.
Polonia, Lituania și Letonia iau în considerare să solicite NATO o reuniune de urgență pe fondul crizei migranților de la granițele lor cu Belarus, a declarat duminică prim-ministrul polonez.