Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, spune că decizia de expulzare a adjunctului atașatului militar de la Ambasada Rusiei la București nu este o situație foarte des întâlnită în practica diplomatică, dar că astfel de lucruri se pot întâmpla.
El a explicat că în Convenția de la Viena este prevăzut că diplomații beeficiază de imunități și privilegii în posturile pe care le ocupă în statele în care sunt acreditați, iar dacă aceștia depășesc unele limite, statul în care sunt acreditați nu pot face altceva decât să îi declare persona non grata.
„O astfel de decizie luată de statul în care își desfășoară activitatea acești diplomați nu se motivează, se transmite pur și simplu, se comunică printr-o notă verbală, iar statul trimițător este obligat să-și retragă diplomatul de la post”, a spus Diaconescu la Digi24.
Acesta a adăugat că este foarte puțin probabil ca decizia autorităților de la București să fie un răspuns la solicitarea Cehiei, care ceruse partenerilor UE și NATO să răspundă cu aceeași monedă după ce Praga a expulzat 18 diplomați ruși, iar Moscova a luat o decizie similară, expulzând 20 de oficiali cehi.
Fostul ministru spune că Rusia poate fie să nu aibă nicio reacție ca urmare a deciziei României, fie poate lua o măsură similară.
„Având în vedere practica anterioară, este posibil să nu existe niciun fel de reacție din partea Moscovei. Aici ține strict de analiza, de evaluarea suverană a statului rus. Sau este posibilă o măsură în oglindă, o măsură de retaliere: să expluzeze un diplomat român”, a arătat Cristian Diaconescu.
Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a descris decizia României ca fiind un gest „neprietenos” al țării noastre și a ținut să precizeze că Moscova poate lua măsuri similare.
Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata de către autoritățile din România, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în cursul zilei de luni.
Alexey Grishaev lucra drept atașat militar adjunct la Ambasada Rusiei din București din 2018, însă ar fi fost de fapt spion – ofițer GRU (serviciul rus de informații din cadrul armatei), potrivit unor surse citate de România Liberă
Relațiile dintre România și Rusia au devenit din ce în ce mai tensionate în ultima vreme pe fondul situației dintre Moscova și Kiev, dar nu numai. Recent, Rusia a făcut o desfășurare masivă de forțe la granița cu Ucraina, precum și în Crimea, fapt care a creat îngrijorare în România și NATO. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu avertiza la momentul respectiv că în regiune fuseseră înregistrate și activități de spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei.