Prima pagină » Actualitate » Cristian Diaconescu, PMP: Dacă vrei să renunți la pensie, nu ți-o bagă nimeni cu forța în buzunar

Cristian Diaconescu, PMP: Dacă vrei să renunți la pensie, nu ți-o bagă nimeni cu forța în buzunar

Cristian Diaconescu, PMP: Dacă vrei să renunți la pensie, nu ți-o bagă nimeni cu forța în buzunar
Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP, a explicat că un parlamentar este ales în funcție pentru a legifera, „deci pentru a avea o activitate activă cât se poate de clară, practică, și nu una contestatară”. Pensia, spune fostul ministru, este un drept potențial, precum salariul, „și poți să dai și declarație notarială” că vei renunța la ea.

„După modesta mea părere, în Parlament, un parlamentar este votat ca să facă legi. El este trimis pentru a legifera, deci pentru a avea o activitate activă cât se poate de clară, practică, și nu una contestatară. În al doilea rând, dacă vrei să renunți la pensie, nu ți-o bagă nimeni cu forța în buzunar.

Pensia, un drept potențial

Pensia este un drept potențial, ca salariul, și poți la un moment dat – și dacă vrei, să o faci și publică – să dai și declarație notarială că vei renunța la pensie.

E dreptul tău, asta este. În al treilea rând, într-adevăr, renunțarea la poziția de parlamentar se face prin declarație în plen, nu știu dacă au făcut acest lucru, și se ia act prin hotărârea Parlamentului din acest punct de vedere, iar pe postul rămas vacant urcă următorul din lista parlamentară”, a declarat Cristian Diaconescu la B1TV.

„Ar trebui totuși să nu fie amestecate cele două teme. Tema privind pensia parlamentarilor, aici intră pe Legea 96/2006 dacă nu mă înșel, Articolul 49 și regulamentele interne, deci după părerea mea pot prin voință politică să fie rezolvate.

„Situația este mult mai complexă…”

În ceea ce privește indemnizația celorlalte categorii, mi-aș dori foarte mult ca toți care au promovat – și Partidul Mișcarea Populară a promovat un act normativ – într-adevăr să facă acte normative temeinice din punct de vedere legal, iar acte normative pe post de manifest politic ca pe urmă să dăm vina pe cele trei pensii ale lui Dorneanu nu reprezintă într-adevăr rezolvarea subiectului. Deci, din acest punct de vedere, situația este mult mai complexă – mă rog, este un alt domeniu.

În ceea ce privește parlamentarii, da, este ceva mai simplu, dar mă întreb dacă cele două mari partide se gândesc și la indemnizațiile primarilor”, a explicat Cristian Diaconescu, candidatul care deschide lista PMP pentru Senat la București.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și