Acum 143 de ani se încheia Tratatul de pace de la Berlin prin care se recunoștea, pe plan internațional, independența României. Un eveniment crucial în cartea de istorie a țării noastre, care a deschis drumul suveranității României, sub coroana lui Carol l. Pe plan extern se consființeau cuvintele de aur ale lui Mihail Kolgălniceanu, din Parlament, pe 9 mai 1877: ”Suntem îndependenți, suntem o națiune de sine stătătoare”.
Independența noastră nu a căzut din cer. Ea a fost câștigată, cu sânge, pe câmpul de luptă, prin participarea la războiul ruso-turc, împotriva cotropitorilor străini. În ciuda opoziției imperiilor care ne înconjurau și doreau să ne țină sub dominația lor, diplomația românească, sub coordonarea coroanei regale, a reușit să smulgă marilor puteri, recunoașterea suveranității României.
A fost încununarea unei lupte asidue, duse de o generație de aur a cărturarilor români, formați în școlile de la Paris, Viena și Berlin și care au organizat revoluția de la 1848 și au dictat obiectivele naționale pentru România modernă.
O lecție de patriotism, poate greu de înțeles pentru românii de astăzi, crescuți într-o țară liberă, dar care poate da sens unei lupte continue pentru reîntregirea națională. O moștenire care ne face datori în fața istoriei și care ne îndeamnă la responsabilitate națională.