Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, joi seară încă mai sunt multe detalii fiscale care sunt discutate cu Comisia Europeană, printre care reglarea deficitului bugetar în următorii trei ani și problema încasărilor de la ANAF. De asemenea ministrul afirmă că miza Guvernului este să nu existe creșteri de taxe, în schimb trebuie crescut nivelul colectării.
„Sunt chestiuni de reforma, sunt foarte multe detalii pe care le cere comisia pe care pe unele le rezolvăm pe altele nu. De pildă la încasările de la ANAF. Toată miza noastră fiscală este că nu creștem taxe. Noi trebuie să facem loc împrumuturilor noastre în buget și nu PNRR-ul este problema, buba pleacă de la faptul că suntem în procedura de deficit bugetar excesiv. Deci această țară trebuie să taie deficitul bugetar cu 6% în următorii trei ani. PNRR-ul doar adaugă puțin stres la acest deficit bugetar pentru că avem și partea de împrumuturi care și ele se reflectă în buget și atunci am zis că nu creștem taxele, creștem însă încasările la buget printr-o mai bună colectare”, a declarat Ghinea, la Digi24.
Ministrul afirmă că diferența pe care o cere Comisia Europeană și ce putem noi să realizăm că reducere de deficit bugetar este de unu, două procente si cere sa fie făcută mai devreme cu doi ani, fată de ce poate realiza efectiv Guvernul, întrucât este nevoie de un sistem mai complex.
„În contextul asta noi ne-am propus niște instrumente legale de categorisire în care punem contribuabilii într-o categorie de risc, nu îi mai chinuim aiurea pe toată lumea cu controale aberante și te duci pe aia care sunt într-o categorie de risc ridicată și dezvoltăm un sistem informatic, un fel de „big data” care să sugă toate aceste informații legate și de case le de marcat și de facturare, ceea ce înseamnă o economie pe care statul poate urmări în timp real încasările de la companii.
Noi am spus că facem chestia asta într-un anumit an, iar Comisia Europeană vrea ceva mai devreme cu doi ani”, a precizat Cristian Ghinea.
Întrebat dacă această situație este realizabilă, ministrul răspunde afirmativ.
„Noi suntem un fel de placă turnantă, ne-am întors la discuțiile cu ANAF-ul, am avut discuții cu doamna directoare de acolo și am împărțit pentru că era o investiție foarte mare în doi pași. Un pas legislativ și un pas de dezvoltare a sistemului informatic pe care nu îl poți face mai devreme, că e un instrument de „big data”, nu poți să îl faci bătând din degete, în trei luni. Sunt discuții normale care aduc predictibilitate în proces”, susține Ghinea.