Cristian Popescu Piedone revine pe scaunul de PRIMAR al Sectorului 5, după ieșirea din închisoare. Prefectura: „Nu există nicio restricţie legală”
Prefectura Capitalei anunță, miercuri, că, în urma deciziei instanței supreme, Cristian Popescu Piedone „are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală”.
„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv”, conform unui comunicat al Prefecturii.
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei, precizează instituția.
„Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”, a transmis, miercuri, Prefectura Capitalei.
Cristian Popescu Piedone, eliberat din închisoare după 1 an
Piedone a avut câștig de cauză în recursul în casație depus la ICCJ în cazul sentinței din dosarul „Colectiv”. Aceasta este o cale extraordinară de atac, iar judecătorii instanței supreme au decis, miercuri, să anuleze pedeapsa de 4 ani pe care o primise fostul edil al Sectorului 4. El va fi eliberat după ce a executat un sfert din pedeapsă, respectiv 1 ani din cei 4 dispuși prin decizia magistraților de la Curtea de Apel București. (Detalii suplimentare despre subiecte AICI…)
Fostul primar al Sectorului 5 a fost condamnat, definitiv, la jumătatea lunii mai a anului 2022, de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Sentința s-a dat la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 62 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de detenție.
Pe lângă faptul că i-au redus pedeapsa la jumătate, magistrații Curții de Apel București l-au scos și de pe lista celor care trebuie să plătească daune urmașilor celor decedați și persoanelor care au suferit răni în urma tragediei de la Colectiv, din noaptea de 30 octombrie 2015.
Instanța a dispus plata unor despăgubiri care, cumulate, se ridică la câteva zeci de milioane de euro pentru familiile victimelor.
CITEȘTE ȘI: