Prima pagină » Actualitate » Cristian Rizea, eliberat de autoritățile din Republica Moldova

Cristian Rizea, eliberat de autoritățile din Republica Moldova

Cristian Rizea, eliberat de autoritățile din Republica Moldova
Cristian Rizea, eliberat de autoritățile din Republica Moldova. Sursa foto: Marian Ilie/MEDIAFAX FOTO

Fostul parlamentar PSD Cristian Rizea a fost eliberat de către autoritățile din Republica Moldova, în contextul în care termenul maxim până la care o persoană poate fi reținută în țara vecină în vederea extrădării a expirat.

Cristian Rizea se află după gratii în Republica Moldova de la sfârșitul anului trecut, informează Antena 3.

El a fost arestat pe 6 noiembrie 2020 pentru 18 zile ca urmare a unei decizii a magistraților Judecătoriei Chișinău, perioada de arest fiind ulterior prelungită de mai multe ori.

Ministerul Justiției de la București a trimis, pe 4 noiembrie 2020, o cerere de extrădare a lui Rizea.

Cristian Rizea, condamnat pentru mai multe infracțiuni în România

Condamnat în România pentru mai multe infracțiuni, printre care trafic de influență, Rizea a fost inițial de negăsit, pentru a fi ulterior localizat în Republica Moldova.

El a reușit chiar să obțină cetățenia statului vecin, însă a făcut acest lucru în mod ilegal, ascunzând autorităților moldovene faptul că ar fi fost inculpat și, ulterior, condamnat într-o cauză penală în România.

Autoritățile de la Chișinău i-au retras, ulterior, calitatea de cetățean al Republicii Moldova.

În scurta calitate de cetățean moldovean, Rizea şi-a luat numele de Mihai Cristian Luigi.

Prin decretul președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, fostului deputat român i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

Fostul deputat, condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele