Criza alimentară de la nivel mondial determină statele lumii să adopte măsuri protecționiste, fapt care ar putea agrava problema și ar putea duce la un război comercial de amploare, au avertizat liderii lumii, la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Ca semn al problemelor tot mai mare privind aprovizionarea cu alimente, dar și ca urmare a prețurilor în creștere, o sursă guvernamentală de la New Delhi a declarat pentru Reuters că India ar putea restricționa exporturile de zahăr pentru prima dată în ultimii șase ani pentru a preveni o creștere a prețurilor pe piața internă.
Între timp, Indonezia, cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume, va elimina subvenția pentru acest produs, introducând, în schimb, plafoane în ceea ce privește prețurile pentru materia primă necesară producerii uleiului.
„Este o problemă majoră și, sincer, cred că problema va deveni și mai mare”, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), cu referire la securitatea alimentară.
În țările din Africa Subsahariană, de exemplu, cetățenii își cheltuie 40% din venituri pe alimente, spune Gopinath. Pe lângă „un impact uriaș asupra costului vieții”, creșterea prețurilor a determinat guvernele să facă stocuri de alimente. Iar una dintre modalitățile prin care sunt făcute aceste stocuri este limitarea exporturilor de alimente.
„Avem peste 20 de țări care au impus restricții asupra exporturilor de alimente și îngrășăminte, iar asta nu poate decât să agraveze problema și să înrăutățească lucrurile”, a spus oficialul FMI.
Războiul din Ucraina amplifică această criză alimentară, în contextul în care Rusia și Ucraina sunt importanți producători de alimente.
„Ne confruntam cu o criză alimentară de amploare și înainte de războiul din Ucraina, prețurile alimentelor, prețurile mărfurilor, costurile cu transportul se dublau, creșteau chiar și de trei sau chiar patru ori”, a declarat David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.
Numărul persoanelor care „se îndreaptă către foamete” a crescut de la 80 de milioane la 276 de milioane în ultimii patru până la cinci ani, a declarat Beasley la Davos.
Recent, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că Rusia blochează exporturile de cereale din Ucraina.
Dat fiind faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, mai ales către statele sărace, Baerbock spune că Rusia folosește, practic, foamea și lipsurile ca armă de război.