Criza de personal din Poliția Română a ajuns să pună în pericol siguranța cetățenilor. Avocatul Poporului a cerut, urgent, ajutorul sindicatelor! (EXCLUSIV)

Criza de personal din Poliția Română a ajuns să pună în pericol siguranța cetățenilor. Avocatul Poporului a cerut, urgent, ajutorul sindicatelor! (EXCLUSIV)
Sursa foto - ilustrativ: Mediafax Foto
Publicat: 03/01/2021, 17:09
Actualizat: 03/01/2021, 17:11

Lipsa uriașă de personal din Poliția Română i-a determinat pe reprezentanții Avocatului Poporului să intervină în vederea identificării urgente a unor soluții, motiv pentru care a fost solicitat sprijinul organizațiilor sindicale. Potrivit cifrelor oficiale, deficitul de personal din Poliție ajunge la 20 la sută și pune în pericol funcționarea normală a instituției. În plus, 25.000 de polițiști au o vechime mai mică de cinci ani, iar specialiștii sunt de părere că în următorii ani, se preconizează o deprofesionalizare a structurilor, în special cele specializate în menținerea ordinii publice. La toate acestea se adaugă și faptul că numărul cadrelor care ies, an de an, din Academia de Poliție și Școlile de Agenți este mai mic decât numărul pensionărilor.

Numărul foarte mare de polițiști care au decis să profite de legea care le stabilește cuantulul pensiei în funcție de media celor mai bine plătite șase salarii consecutive din ultimii cinci ani, după cel puțin 25 de ani lucrați în structurile Ministerului Afacerilor Interne, a provocat un dezechilibru care nu a mai putut fi remediat.

Pentru că reprezentanții Avocatului Poporului au ajuns la concluzia că acesstă situație pune în pericol siguranța cetățeanului, au solicitat sprijinul sindicatelor din poliție, pentru emiterea unor soluții.

În acest sens, reprezentanții Sindicatului Național Pro Lex au răspuns că din datele oferite de către Ministerul Afacerilor Interne rezultă faptul că deficitul de personal la nivelul Poliției Române și Poliției de Frontieră  este, în medie, de 20 la sută, ceea ce înseamnă că, la anumite structuri, poate afecta chiar funcționarea acestora.

Ca soluții pe termen scurt, sindicaliștii au propus organizarea regulată de concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor, asigurând astfel nevoia de ofițeri cu experiență în rândul criminaliștilor, structurilor de investigații criminale, investigarea fraudelor sau combaterea crimei organizate.

În același timp, a fost propusă organizarea de noi examene pentru încadrare din sursă externă de către fiecare inspectorat județean sau brigadă de combarere a crimei organizate, în funcție de nevoile proprii, în mod particular.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii Pro Lex au atras atenția că cifra de școlarizare a viitorilor polițiști trebuie raportată la numărul celor care urmează să iasă la pensie.

„În mod normal, se stabilește cu doi ani înainte câți angajați părăsesc sistemul, iar în funcție de acest lucru trebuie stabilit numărul de locuri din școlile de Poliție. Totuși, în ultimii ani, politica de personal a fost una dezastruoasă și s-au creat mari dezechilibre. Așa s-a ajuns în situația în care o măsură excepțională, cum este încadrarea din sursă externă, să devină o regulă”, a declarat, pentru GÂNDUL.RO,  președintele Pro Lex, Vasile Lincu.

Vasile Lincu: „Asistăm la o deprofesionalizare a Poliției”

Lincu a explicat că încadrările din sursă externă conduc și către o deprofesionalizare profundă a Poliției, dar crează și discriminări între polițiștii care urmează cursurile școlilor de agenți și cei care se încadrează direct.

„Polițiștii angajați din sursă externă ar trenui să susțină un curs de trei luni. Din cauza lipsei de oameni, șefii nu își permit să renunțe la ei pentru o perioadă așa de lungă, astfel că rămân să se califice direct la locul de muncă. În același timp, ei au același statut cu cei care termină doi ani de școală și, în plus, își primesc salariile din prima zi, nu abia după doi ani, petrecuți pe băncile școlilor de agenți de la Câmpina și Cluj”, a spus Vasile Lincu.

Liderul sindical a mai arătat că Poliția Română se confruntă și cu o deprofesionalizare accelerată, odată cu dispariția din sistem a oamenilor cu experiență, mai ales în structurile de menținere a ordinii publice.

În programul de guvernare se arată, la capitolul destinat Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că 25.000 de polițiști nu au nici măcar cinci ani de experiență. Coroborat cu numărul mare de pesionări, Lincu este de părere că eficiența instituției va fi din ce în ce mai mică.

„Problemele legate de nivelul de profesionalism al polițiștilor au început deja. Marele nostru norcoc, ca societe, este că infracționalitatea românească nu este la nivelul celei din țările vestice, pentru că ar fi fost un dezastru”, a mai spus sindicalistul.

Acesta a explicat că una dintre problemele care a dinamitat structurile de poliție a fost decizia politică de a îngheța majorările salariale ale bugetarilor, între care și pentru polițiști. Mulți dintre angajații MAI care îndeplinesc condițiile de pensionare, rămăseseră în sistem în așteptarea majorărilor. Pentru că acestea nu mai vin, oamenii au hotărât să renunțe, fapt care va genera un nou val uriaș de pensionări.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?