Criză de personal fără precedent în HoReCa. Deficitul de forță de muncă ajunge și la 50%. Patronii de restaurante sunt disperați.
Nu este pentru prima data când se vorbește despre această problemă, însă iată că ea se adâncește. Criza personalului din HoReCa, practic nu mai sunt angajați români la restaurantele din România. Am mers de mai multe ori la o terasă sau un restaurant și am constatat faptul că la masa nu ne mai servește niciun roman.
Aproximativ toți sunt străini: sunt nepalezi, pakistanezi, srilanchezi, iar patronii restaurantelor dau explicația. Ei spun că pandemia a stricat cumva situația în HoReCa, pentru că foarte mulți angajați români, după ce s-au închis restaurantele au plecat în străinătate, iar ulterior, când s-au redeschis nu au mai venit la serviciu.
Însă, spun patronii, au început chiar ei să facă munca celorlalți angajați, de exemplu, să servească la restaurante. Și o altă problemă mare pe care o ridică industria din HoReCa este aceea că se mai găsesc foarte puțini muncitori calificați care să vrea să lucreze în restaurant și iată că oamenii preferă să angajeze forță de muncă necalificată din străinătate, pentru că românii nu mai vor să facă munca de jos, cum ar fi spălatul vaselor, potrivit România TV.
CITEȘTE ȘI: