Comandamentul Central al armatei SUA a declarat că marina „a doborât patru drone aeriene fără pilot provenite din zonele controlate de Houthi din Yemen, care se îndreptau către USS Laboon”. Situația tensionată din Marea Roșie este departe de a se încheia, iar militanții Houthi, sprijiniți de Iran, continuă atacurile asupra navelor comerciale din zonă.
„Recenta escaladare a atacurilor iresponsabile ale rebelilor houthi dinspre Yemen ameninţă libera circulaţie a comerţului, pune în pericol viaţa marinarilor nevinovaţi şi încalcă dreptul internaţional”, a transmis șeful Pentagonului într-un comunicat de presă, cu doar câteva zile în urmă.
„Operaţiunea Prosperity Guardian reuneşte mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Bahrein, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania, pentru a aborda împreună provocările de securitate din sudul Mării Roşii şi Golful Aden”, a declarat și Lloyd Austin, secretarul Apărării SUA. (mai multe detalii AICI)
Rebelii houthi, din Yemen, au intrat în conflictul dintre Israel şi Hamas atacând nave pe rute de transport vitale şi lansând drone şi rachete în direcţia Israelului.
Sâmbătă, Pentagonul a anunțat că un petrolier chimic deținut de japonezi, sub pavilion liberian, Chem Pluto, a fost lovit de o dronă în Oceanul Indian, afirmând că atacul a fost lansat din Iran, notează Politico.
Potrivit datelor de la platforma de analiză Kpler, Chem Pluto transporta aproape 43.000 de benzen extrem de inflamabil în drum spre portul Mangaluru, în acel moment, dar nu au fost raportate victime.
Atacul a avut loc cu mult în afara zonei obișnuite de operare pentru dronele Houthi, la aproximativ 300 de mile marine de coasta Indiei și este prima dată când SUA acuză în mod direct Iranul – de când a început această criză – că vizează rutele maritime comerciale.
Ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, militanții huthi din Yemen au lansat numeroase atacuri cu rachete și drone asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie, astfel că multe companii de transport au început să evite această rută maritimă. Mișcarea Huthi, susținută de Iran, a avertizat că va intensifica atacurile, în contextul în care Statele Unite tocmai au anunțat o forță internațională de reacție din care fac parte și nave militare din Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.
Washingtonul a dezvăluit că serviciile de informații au obținut informații potrivit cărora că Iranul a fost „profund implicat” în planificarea atacurilor asupra navelor, colaborând îndeaproape cu rebelii Houthi din Yemen pentru a provoca o criză despre care experții se tem că amenință deja economia mondială .
Forțele Houthi spun că vizează nave cu legături cu Israelul, drept răzbunare pentru războiul din Fâșia Gaza.
În seara zilei de sâmbătă, 22 decembrie 2023, două nave civile din zona Mării Roșii au transmis SOS-uri, precizând că sunt atacate.
Blaamanen, o navă sub pavilion norvegian care transportă un sfert de milion de tone de ulei de floarea-soarelui, a raportat că a evitat cu puțin o dronă de atac, în timp ce petrolierul sub pavilion indian Saibaba a confirmat că a primit o lovitură directă.
Foto – Profimedia Images
Citește și:
EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”