Prima pagină » Actualitate » Criza energetică ar putea produce întreruperi ale rețelelor de telefonie mobilă, la iarnă. Cum se pregătește Europa, în cazul unor pene de curent

Criza energetică ar putea produce întreruperi ale rețelelor de telefonie mobilă, la iarnă. Cum se pregătește Europa, în cazul unor pene de curent

Criza energetică ar putea produce întreruperi ale rețelelor de telefonie mobilă, la iarnă. Cum se pregătește Europa, în cazul unor pene de curent
Cum afli cine te sună cu număr ascuns de pe telefoanele iOS și Android

Oficialii din industria telecom se tem că o iarnă severă va pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei. Mai mult, în prezent nu există suficiente sisteme de rezervă în mult ţări europene care să gestioneze o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu electricitate. Acest lucru crește riscul opririi funcţionării telefoanelor mobile, susţin patru directori din industria telecom.

Europa are aproape o jumătate de milion de turnuri de telefonie mobilă şi cele mai multe dispun de sisteme de baterii care pot asigura funcţionarea antenelor de telefonie mobilă pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute.

Ţări din Uniunea Europeană (UE), precum Franţa, Suedia şi Germania, încearcă să se asigură că telecomunicaţiile vor funcţiona chiar şi dacă va exista o întrerupere prelungită a aprovizionării cu electricitate, care va epuiza bateriile instalate la miile de turnuri de telefonie mobilă ridicate pe teritoriul lor, scrie Agerpres.

În Franţa, un plan avansat de distribuitorul de electricitate Enedis pleacă de la ipoteza unor întreruperi de aprovizionare care, în cel mai grav scenariu, ar putea dura şi două ore.

Această pană generalizată ar urma să afecteze doar anumite părţi din ţară, pe sistem rotativ, iar serviciile esenţiale, precum spitalele, poliţia şi guvernul nu vor fi afectate, au precizat sursele citate de Reuters.

Guvernul de la Paris, operatorii de telecomunicaţii şi Enedis, o divizie a grupului de stat EDF, au avut discuţii cu privire la acest subiect pe parcursul verii, potrivit sursei citate.

„Franţa are aproximativ 62.000 de turnuri mobile, iar industria nu va putea echipa toate antenele cu baterii noi”, a declarat preşedintele FFT, Liza Bellulo.

Companiile de telecomunicaţii din Suedia şi Germania şi-au exprimat şi ele îngrijorarea cu privire la posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate în cadrul unor discuţii cu guvernele lor, au mai dezvăluit surse din apropierea discuţiilor.

În acest context, autoritatea de reglementare din sectorul telecom din Suedia (PTS) colaborează cu operatorii de telecomunicaţii şi alte agenţii guvernamentale pentru găsirea de soluţii. În cursul discuţiilor a fost abordată şi situaţia în care electricitatea va fi raţionalizată.

PTS este pe punctul de a finaliza achiziţionarea de generatoare portabile care să alimenteze staţiile de bază în cazul unor întreruperi îndelungate în aprovizionarea cu electricitate, a declarat un purtător de cuvânt de la PTS.

Organizaţia de lobby a sectorului telecom din Italia a anunţat că ar dori ca reţelele mobile să nu fie afectate de măsurile vizând economisirea electricităţii şi va aborda acest subiect cu noul Guvern de la Roma.

„Întreruperile în aprovizionarea cu energie cresc probabilitatea defectării unor componente electronice”, a avertizat preşedintele Asstel, Massimo Sarmi.

Directorii citaţi de Reuters susţin că operatorii de telecomunicaţii trebuie să îşi revizuiască reţelele pentru a reduce consumul suplimentar de energie şi să îşi modernizeze echipamentele pentru a utiliza un design mai eficient.

Astfel, pentru a face economie de electricitate, companiile telecom utilizează programe software care optimizează traficul şi permit turnurilor să „doarmă” atunci când nu sunt folosite.

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri radio mobile, iar sistemele sale mobile de alimentare de urgenţă pot suporta doar un număr mic dintre ele în acelaşi timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Compania a precizat – prin intermediul unui comunicat – că, în cazul unor pene de curent prelungite, va folosi sisteme mobile de alimentare de urgenţă care se bazează în principal pe motorină.

Fiind neobişnuite cu întreruperea alimentării cu electricitate în ultimele decenii, ţările europene nu au, de regulă, generatoare care să asigure producţia de electricitate pentru o perioadă îndelungată.

„Poate că am fost răsfăţaţi în mari părţi ale Europei unde electricitatea este destul de stabilă. Investiţiile în zona echipamentelor de stocare a energiei au fost, poate, mai mici decât în alte ţări”, a spus un director din industria de telecomunicaţii.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și