Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 solicită Prefecturii Municipiului București să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, ca urmare a conflictului pe care administrația condusă de Clotilde Armand îl are cu societatea de salubrizare Romprest. Prefectul decide joi dacă va declara, sau nu, starea de alertă.
UPDATE, ora 13:13: „În acest moment suntem încă în analiză. Am avut mai multe discuții.
Gestiunea acestor deșeuri cade în sarcina ambilor jucători. Există și o componentă de care sunt responsabili și cetățenii.
Anumiți cetățeni abandonează deșeuri din construcții pe domeniul public (…) Acest diferent comercial nu va fi rezolvat prin starea de alertă.
Starea de alertă poate fi luată pe maximum 30 de zile”, a declarat, joi, Alin Stoica, prefectul Capitalei.
Potrivit acestuia, o decizia privind starea de alertă va fi luat până joi la ora 16.00.
„Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1”, transmit cei de la Primăria Sectorului 1.
Potrivit sursei citate, conform analizei, deșeurile municipale din Sectorul 1 „nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală și din zonele cu tranzit intens”.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că până la finalul zilei de joi va lua o decizie în ceea ce privește o eventuală stare de alertă în sectorul 1.
Între primăria condusă de Clotilde Armand și compania de salubrizare Romprest există un conflict major, generat, așa cum spun cei de la Romprest, de faptul că administraia de la sectorul 1 nu ar mai plăti facturile, și astfel s-au acumulat datorii foarte mari.
Mai mult, primăria poate fi executată silit de către Romprest.
„Dovada că am spus mereu numai adevărul despre Primăria Sectorului 1 rezultă și din deciziile instanței judecătorești. După cum putem vedea din documentul de mai jos, ieri, 20.07.2021, a fost respinsă cererea lui Clotilde Armand de suspendare a executării silite. Există, în cadrul acestei executări, sume restante în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei, din care aproximativ 8 milioane de lei reprezintă penalități de întârziere a plății unor datorii mai vechi de 6 luni de zile, deci Clotilde Armand aduce un prejudiciu direct cu o sumă de peste 2 milioane de euro, din cauza faptului că refuză să achite facturi legale. Vom vedea, mai departe, cum va răspunde Primarul Clotilde Armand în fața legii„, a scris c0onsilierul PNL Dan Podaru pe Facebook.
Judecătoria sectorului 1 a decis, în luna iunie, că Romprest poate executa silit Primăria sectorolui 1, pentru datoriile pe care autoritatea locală le are către prestatorul de salubritate.
„Solutia pe scurt: Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 10.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în soluția Judecătoriei sectorului 1, din iunie.