Criză pe piața forței de MUNCĂ în România. Angajatorii oferă salarii „de medici” pentru „ucenici” dar nu găsesc angajați. „Acum toți sunt trapperi”
România se confruntă cu o criză tot mai accentuată a forței de muncă, iar această situație se agravează și mai mult pe fondul migrației masive a românilor calificați către alte țări, unde speranțele unui trai mai bun cu salarii mai mari și condiții de dezvoltare sunt evident mai mari.
Dacă în anii trecuți, angajatorii români apelau la tertipuri de genul „sunt 20 la ușă care îți vor postul” pentru a suprima cerințele de creștere a salariilor pentru angajații lor, acum „bate vântul” la ușile lor.
Un paradox al acestei crize este reprezentat de faptul că în țară există joburi bine plătite, dar angajatorii se lovesc de lipsa de interes a potențialilor angajați.
În domeniul construcțiilor, patronii sunt disperați să găsească forță de muncă, chiar și cu salarii care depășesc media. Un antreprenor a recunoscut că oferă un salariu între 180 și 200 de lei pe zi pentru un începător care nu are experiență în meserie, dar nu reușește să găsească pe nimeni interesat.
Chiar și pe platforma Reddit, un hub al tinerilor, unde un antreprenor a postat un anunț pentru un ucenic în construcții, răspunsurile nu au fost prea încurajatoare.
„Caut ucenic pentru a învăța meseria de rigipsar. Salariul intre 180-200 de lei pe zi. Program de luni până vineri de la 07:30-16:30 cu o oră pauză. Îl repostez că nu am avut succes în a găsi pe cineva”, a scris antreprenor român.
„Salariul între 180-200 de lei pe zi este brut sau net?”, a întebat cineva, iar răspunsul a venit prompt: „Net.”
„Mai bine oprești un curier Tazz / Glovo pe stradă și îi povestești lui. Și așa îi sclavagesc afaceriștii români, și băieții chiar sunt muncitori”, l-a sfătuit altcineva.
„E un pic trist că nu mai vrea tineretul să muncească, na, toți sunt trapperi și influenceri acum”, a spus altul.
„Salariul e mic, dar OP nu înțelege asta și mi-am luat înjurături. Nu mai vrea să sclavagească nimeni la patronii români pe bani puțini. Plătiți munca la adevărata ei valoare”, a intervenit altul.
„Bagă o facultate, ia o licență și treci la birou pe 3.000 de lei – ca ucenic! «Munca la adevărata ei valoare»!”, l-a contrazis altul, potrivit Adevărul.ro.