Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate

Csaba Asztalos: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. Adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate
Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 17/09/2021, 00:04

 Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat ca certificatele verzi COVID-19 nu ar trebui să fie implementată printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de Parlament.

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a spus că adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate.

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

Franța sau Italia a adoptat rcertificatele verzi COVID-19 în mod expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative, cum ar fi hotărâri de guvern sau ordonanțe ministeriale, precizează Csaba.

Întrebat dacă cerința de a avea un certificat verde pentru a intra în anumite locații sau la evenimente reprezintă sau nu o discriminare, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de politici printr-o lege ar putea trece „testul de nediscriminare”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a adăugat președintele CNCD.

Cîțu: Folosirea certificatului verde nu discriminează

Florin Cîțu a declarat joi seară, la TVR1, că folosirea certificatului verde COVID nu este o formă de discriminare, pentru că accesul este permis atât celor vaccinați, cât și celor care au trecut prin boală sau își fac test COVID.

„Eu zic că este o măsură bună, nu discriminează, este o măsură care permite activităților economice să continue”, a mai spus Cîțu.

Joi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o decizie prin care se va introduce un certificat verde pentru COVID-19 în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăși plafonul de 6.

Prin urmare, nu va fi sistată activitatea restaurantelor, cinematografelor, a instituțiilor de divertisment, iar evenimentele de genul nunților sau al botezurilor vor fi permise în cazul în care persoanele care participă sunt vaccinate, testate ori au trecut prin boală.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar