Prima pagină » Actualitate » CSAT a decis: Piloții ucraineni vor învăța să piloteze aeronavele F 16, în România

CSAT a decis: Piloții ucraineni vor învăța să piloteze aeronavele F 16, în România

CSAT a decis: Piloții ucraineni vor învăța să piloteze aeronavele F 16, în România

Joi s-a decis în CSAT ca piloții ucraineni să învețe să piloteze avioane de tip F-16 pe teritoriul României. La noi în țară va fi creat un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.  De asemenea armata României va putea pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român un efectiv de 5.646 militari şi civili, începând de anul viitor.

În cadrul ședinței CSAT care a avut loc joi a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina, conform comunicatului Administrației Prezidențiale.

Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.

5.646 militari şi civili români vor putea desfășura activități în afara României, începând cu anul viitor

Conform Administrației Prezidențiale, tot în cadrul ședinței de joi, membrii Consiliului au aprobat forțele Armatei României și ale Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2024.

Astfel, Armata României va putea pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2024, un efectiv de 5.646 militari şi civili, dintre care 2.526 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 3.120 de militari se vor afla în aşteptare pe teritoriul naţional, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.

Citește și