Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a declarat că prioritatea sa este ca pacienții evacuați de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde a avut loc un incendiu devastator, soldat cu nouă decese, să fie transferați în siguranță la alte unități medicale.
„Nu pot să confirm un număr de persoane decedate, dar confirm că sunt decedați. ISU Constanța va comunica sigur cum a decurs intervenția.
Dimineață, am dispus DSP să găsească soluții, majoritatea pacienților vor ajunge la alte spitale din Constanța, dar vom trimite și la Medgidia, Mangalia, sunt locuri libere.
Din informațiile pe care le avem, 113 pacienți erau internați, dintre care 10 la ATI.
M-am uitat asupra acestui spital, imediat după ce s-a întâmplat acest eveniment total nefericit, nedorit. Pe planul de conformare, după incendiul de la Piatra Neamț, Ministerul Sănătății a dispus două măsuri, ambele cu termen de realizare august 2021.
Medical, nu pe partea de situații de urgență, care e la ISU, măsurile au fost efectuate. Accentuez pe partea medicală, nu pe cea de prevenire a incendiului, sici, informația exactă e deținută de ISU, ei vor comunica planul de măsuri pe prevenire de incendii.
Am stabilit cu Arafat, la preluarea interimatului (la Ministerul Sănătății – n.r.), că, în fiecare județ, reprezentanții ISU județean au făcut cursuri pentru prevenirea incendiilor. S-a întâmplat inclusiv în Constanța.
E în curs evacuarea în totalitate, transferul pacienților, la Spitalul Județean și cel de Pneumoftiziologie.
Trebuie asigurate locuri pentru pacienții care trebuie externați, transferați de aici, e cel mai important lucru.
Toate informațiile concrete cu numărul de persoane decedate, rănite, din ce categorie provin vor veni după finalizarea intervenției de evacuare.
Nu aș dori să antamez o cauză a acestui incendiu, va fi stabilită de cei de la ISU”, a spus ministrul Sănătății, la Digi 24
”Hai să așteptăm să se stabilească cauza, de către specialiști, cauzele pot fi multiple: legate de infrastructură, suprasolicitarea instalației, cauze umane, obiective.
Pentru noi, cel mai important, e ca pacienții să fie în siguranță, să fie transferați în alte spitale.
Nu am avut o informație legat de locurile din acest spital, o solicitare de locuri, la videoconferință. Cred că trebuie să avem puțină răbdare, încredere, în ISU, ca să stabilim cauza incendiului, de unde vom merge mai departe.
Fără a ști cauza incendiului, noi antanăm o anumită soluție sau alta. Vom ști atunci cine a greșit, cauze obiective, mai puțin obiective, în funcție de asta vor fi luate măsurile corespunzătoare.
Nu ar fi corect ca eu să antamez o soluție. Trebuie să vedem exact unde a fost produs incendiul.
Dacă vorbim de ATI, vorbim de o secție cu supraveghere permanentă, din partea personalului medical.
Dacă cauza incendiului e legată de infrastructură, suprasolicitare instalații, e o situație, dacă e alt motiv, e altă situație.
Am cerut cursurile de prevenție, știți foarte bine suprasolicitarea, pe ATI, trebuie să fim cu toții atenți, fiecare la atribuțiile pe care le are.”, a mai spus ministrul Sănătății.