Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, apel la autoritățile locale să solicite suplimentarea alocărilor pentru investiții. Care este termenul-limită

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, apel la autoritățile locale să solicite suplimentarea alocărilor pentru investiții. Care este termenul-limită
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminstrației / Sursa: Facebook - MDLPA
Publicat: 07/01/2021, 12:53
Actualizat: 07/01/2021, 12:58

Autoritățile locale au termen până în 29 ianuarie să solicite suplimentarea sumelor alocate de la bugetul de stat pentru obiectivele de investiții cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapa I. Dacă ratează data-limită prevăzut de actul normativ publicat în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut , beneficiarii programului pierd acest drept.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, le-a solicitat beneficiarilor Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapa I, să transmită la minister, până la data de 29 ianuarie 2021, toate documentele necesare pentru suplimentarea sumelor alocate de la bugetul de stat, care să asigure finalizarea obiectivelor de investiții.

Ce prevede OUG publicată în 31 decembrie 2020

Posibilitatea suplimentării bugetului a fost instituită de Guvern, prin OUG nr.214/2020, aprobată în ultima ședință de anul trecut și care a fost publicată și a intrat în vigoare în 31 decembrie.

Conform actului normativ, în situația în care sumele alocate prin contractele de finanțare pentru decontarea categoriilor de cheltuieli care se pot finanța prin program de la bugetul de stat nu asigură finalizarea și recepționarea obiectivelor de investiții incluse în Programul național de dezvoltare locală etapa I, se pot încheia acte adiționale, la solicitarea beneficiarului, prin care se suplimentează sumele alocate, în limita creditelor de angajament aprobate Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În acest sens, beneficiarii Programului național de dezvoltare locală etapa I pot depune o solicitare de finanțare însoțită de o notă justificativă, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG nr. 212/2020. „Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (2) atrage decăderea beneficiarilor aflați în această situație din dreptul de a solicita sume suplimentare de la bugetul de stat”, se arată în actul normativ.

Conform reprezentanților Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), beneficiarii trebuie să transmită:

  • Hotărârea consiliului local/județean de aprobare a indicatorilor tehnico-economici actualizați;
  • Hotărârea consiliului local/județean de asigurare a finanțării pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Program;
  • Devizul general actualizat și devizul general pentru lucrările rest de executat defalcat pe categorii de lucrări și categorii de cheltuieli;
  • Notă justificativă – prin care să se întemeieze necesitatea suplimentării sumelor de la bugetul de stat;
  • Declarația pe proprie răspundere din care să reiasă că obiectivul de investiții pentru care se solicită fonduri de la bugetul de stat este același cu cel inclus în Program, iar fondurile solicitate sunt necesare în vederea finalizării obiectivului de investiții.

Care este situația plăților pentru PNDL

Tot prin OUG nr 214/2020, Guvernul a aprobat prelungirea duratei contractelor de finanțare cu o perioadă de până la doi ani pentru obiectivele de investiții incluse în Programul național de dezvoltare etapa I, pentru care nu a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor.

Cele mai recente plăți pentru obiectivele realizate prin PNDL au fost făcute în 29 decembrie, după preluarea mandatului la șefia MDLPA de către Cseke Attila.

Potrivit informării ministerului, la acea dată MDLPA a virat peste 81 de milioane de lei pentru decontarea facturilor pentru 124 obiective de investiții realizate prin etapele I și II ale PNDL.

Defalcat, pentru etapa I s-au plătit aproximativ 48 de milioane de lei pentru 67 de obiective aflate în execuție, iar pentru etapa a II-a, 38,1 milioane de lei pentru 57 de proiecte de investiții.

„Am aprobat decontarea tuturor facturilor sosite în minister până la data de 24 decembrie pentru PNDL I (etapa 2015-2020) și a celor primite până pe 13 octombrie pentru etapa a II-a programului. Subliniez că prioritatea în efectuarea acestor plăți o constituie exclusiv ordinea cronologică în care au fost trimise solicitările de plată de către autoritățile locale, și nu alte criterii”, a spus la acea dată ministrul Cseke Attila.

Conform informării ministerului, în cadrul PNDL – etapa I, dintre obiectivele de investiții incluse la finanțare au rămas în execuție 1.065, pentru care trebuie asigurate fonduri, conform legii, până la finalizarea acestora, fiind necesară suma de 2,70 miliarde lei.

În ceea ce privește etapa a II-a a PNDL, începând din anul 2017 au fost incluse la finanțare 7.251 de obiective de investiții, cu o valoare de aproximativ 29,31 miliarde lei.

Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 28 din 10 aprilie 2013, actualizată prin OUG nr. 214/2020, este cel mai important program multianual de finanțare cu fonduri de la bugetul de stat, potrivit MDLPA. Programul are ca obiectiv general echiparea unităților administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educațională, de sănătate și de mediu, sportivă, social-culturală și turistică, administrativă și de acces la căile de comunicație, iar valorile alocărilor multianuale de la bugetul de stat sunt egale cu sumele înscrise în contractele de finanțare multianuale încheiate între minister și beneficiarii obiectivelor de investiții.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?