Povestea dronei care nu a lovit România, dar, totuși, a căzut pe teritoriul nostru, l-a determinat pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu să comenteze acest incident dându-i o binecunoscută tușă personală.
În opinia gazetarului, NATO are a se teme în aceste zile, dar nu de bombardamentele Federației Ruse, nicidecum, ci de bâlbele conducerii statului român.
Comentând incidentul pe pagina sa de Facebook, CTP l-a pulverizat pe președintele Klaus Iohannis, ale cărui luări de poziție nu au fost tocmai convingătoare.
„Serviciile de informații ale Armatei Române au negat ce le-au spus omologii lor ucraineni, care au în spate sistemul informațional SUA. Pentru că prima grijă a ministrului Apărării a fost ca președintele Iohannis să poată declara prostia sau minciuna solemnă că nicio țandără de dronă rusească n-a pătruns pe teritoriul țării și nici n-are cum, datorită, se înțelege, sistemului de apărare antiaeriană românesc impenetrabil.
Apoi, pus de către sătenii din zonă în fața rămășițelor aparatului rusesc, Iohannis, după ce s-a repezit cu lobul frontal în zidul din față, smucește îndărăt și dă cu ceafa de zidul din spate – face o a doua declarație, despre «o situație complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO». Pe cale de consecință, ar trebui ca NATO să activeze articolul 5 și să declare război Rusiei, nu?
Păi, nu. Pentru că, în clipa de față, cea mai mare amenințare de securitate pentru NATO în zona Deltei Dunării se dovedește a fi conducerea României.
P.S. În folclor, probabil că, în urma acestui episod, Iohannis va face concurență zicerii lui Băsescu «Iarna nu-i ca vara» cu a sa «Astăzi nu-i ca ieri»”, a punctat Cristian Tudor Popescu.
Reacția sa virulentă urmează bâlbelor comise de liderii de la București, care s-au jucat în ultimele zile de-a „uite drona, nu e drona”.
Mai întâi, președintele Iohannis a negat cele susținute de Ucraina, anume că dronele Rusiei au atins teritoriul României. Apoi, în fața „descoperirilor” făcute de locuitorii din satele jud. Tulcea, a revenit cu precizarea „Astăzi e altă situație decât ieri”, vorbind, în același timp, despre „o violare gravă a suveranității”.
Totuși, se pare că „violarea suveranității” nu a fost atât de gravă, din moment ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a grăbit să afirme joi, 7 septembrie, că nu are nicio informație că posibilele resturile de dronă găsite pe teritoriul României provin de la un atac intenționat lansat de Rusia împotriva României.