Jurnalistul Cristian Tudor Popescu nu s-a dezmințit și a avut o reacție virulentă la moartea academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici.
Reputatul prof. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a stins din viață duminică, 20 august, la vârsta de 100 de ani.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, CTP reamintește despre relația de colaborare pe care Bălăceanu-Stolnici a avut-o cu fosta Securitate, fapt dovedit de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
„A sucombat un sfânt
A încetat din viață boierul academician Bălăceanu-Stolnici, unul dintre cei mai vomitivi turnători din istoria Securității. A dat pe mâna organelor, contra bani și titluri universitare, zeci de ani, zeci de „dușmani ai poporului”, potrivit verdictului CNSAS din 2007.
Mult lăudat de Securitate pentru «calitatea informațiilor» și «capacitatea de sinteză». Mult lăudat, de asemenea, de către Ioan Aurel Pop și Raluca Turcan, pe 7 iulie anul acesta, la Academia Română, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani.
Patriarhul Daniel i-a conferit ordinul numit, cum dracu altfel, «Sfântul Ioan Gură de Aur».
O întrebare pentru credincioși: unde-l va trimite Dumnezeu pe acad. dr. Bălăceanu-Stolnici, în iad, pentru păcatele lui, sau în rai, că are și Tatăl Nostru nevoie de informatori performanți?”, a scris pe Facebook Cristian Tudor Popescu.
Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut la București în data de 6 iulie 1923.
A fost medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România.
De asemenea, a fost Director de onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie.
Descendent al neamului Bălăcenilor, veche familie boierească, Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul „I.C. Brătianu”, din Pitești, unde a dat Bacalaureatul în 1941.
Între anii 1941-1947 a urmat cursurile Facultății de Medicină din București, obținând în 1948 titlul de Doctor în Medicină și Chirurgie. În 1967 a fost confirmat Doctor în Științe Medicale de către IMF-București și Ministerul Învățământului.