Prima pagină » Actualitate » Cu câți lei îți scade factura la energie electrică, dacă reduci temperatura din termostat cu 1 grad Celsius

Cu câți lei îți scade factura la energie electrică, dacă reduci temperatura din termostat cu 1 grad Celsius

Cu câți lei îți scade factura la energie electrică, dacă reduci temperatura din termostat cu 1 grad Celsius
Cu câți lei îți scade factura la energie electrică, dacă reduci temperatura din termostat cu 1 grad Celsius

Majoritatea românilor sunt îngrijoraţi de evoluţia preţurilor la energie, motiv pentru care mulți dintre ei caută metode prin care să reducă temperatura medie la interior.

Agenția Internațională a Energiei arată, într-un studiu, că temperatura medie din locuințe este de 22 de grade Celsius. Dacă aceasta s-ar reduce cu un singur grad, într-un an se va face o economie de 10 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă aproximativ tot consumul de gaze al României.

Referitor la factura la energie electrică, reducerea temperaturilor cu un singur grad ar însemna o economie între 3 și 10%.

În 2018, un studiu realizat de E.ON și Kantar arăta că temperatura medie din dormitoarele românilor este de 22,3 grade Celsius, în vreme ce germanii stau la 18,2 grade. OMS susține că 18 grade sunt suficiente pentru o persoană sănătoasă, coborând nivelul de la cel precedent, de 21 de grade, conform Știri de Cluj.

Vă recomandăm să citiți și: Ce soluție a găsit o familie din România pentru a reduce costurile la căldură: ”Dacă economisesc o căruță de lemne, parcă merită”

Studiu: Un sfert dintre români intenţionează să reducă temperatura la interior, pentru a scădea factura la energie

Un sondaj recent comandat de Resideo, furnizor global de soluţii pentru confortul şi securitatea locuinţelor, arată că valorile în creştere ale facturilor la energie sunt o sursă reală de îngrijorare, 95% dintre respondenţii din România declarându-se „îngrijoraţi” (36%) sau „foarte îngrijoraţi” (59%) de evoluţia costurilor cu energia.

Pentru a combate această situaţie, circa un sfert dintre români (24%) au redus sau vor să reducă temperatura din locuinţe. Unul din şase români doreşte să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, dacă această măsură aduce beneficii pe termen lung.

Studiul confirmă că nivelul de îngrijorare exprimat diferă în funcţie de grupele de vârstă ale respondenţilor. În rândul celor cu vârste de peste 55 de ani, 99% sunt îngrijoraţi de evoluţia costurilor pentru încălzirea locuinţelor – dintre aceştia 67% au afirmat că sunt foarte îngrijoraţi, iar 32% îngrijoraţi. Un nivel de îngrijorare este observat şi la categoria de vârstă 18-24 de ani, unde doar 6% dintre respondenţi spun că nu sunt îngrijoraţi de situaţia actuală.

Întrebaţi la cine ar apela pentru sfaturi în vederea reducerii valorii facturilor la energie, 42% dintre români indică motorul de căutare Google. Doar 36% plănuiesc să apeleze la un profesionist din domeniul energiei termice.

Grupele de vârstă interesate în primul rând de sfatul unor instalatori profesionişti pentru a găsi cele mai bune soluţii de economisire a energiei sunt 45-54 de ani (43%) şi 55 de ani plus (45%). Căutările pe Google sunt preferate de categoria 25-34 de ani (49% din respondenţi). Categoria 18 – 24 de ani se bazează pe internet, dar mulţi (38%) iau în calcul şi să se adreseze direct furnizorului de energie, conform Agerpres.

Rezultatele evidenţiază că mulţi români caută modalităţi de reducere a valorii facturilor la energie, inclusiv prin dispozitive de reglare a temperaturii, respectiv termostate. Circa 60% dintre respondenţi declară că sunt dispuşi să achiziţioneze cele mai noi dispozitive de control al temperaturii, dacă astfel generează economii pe termen lung.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și