Cu cât se scumpesc alimentele de bază, toamna aceasta, în urma secetei. Cât va costa o caserolă de carne sau un kilogram de cartofi românești

Publicat: 06 09. 2024, 15:37
Actualizat: 06 09. 2024, 15:50
Cu cât se scumpesc alimentele de bază în această toamnă? / sursă foto: Envato

Alimentele de bază ar putea să se scumpească, toamna aceasta, fenomenul având loc în urma secetei. Alimente precum mălaiul, făina, uleiul, dar și carnea și diverse fructe și legume vor înregistra creșteri ale prețurilor la raft.

Coșul de cumpărături al românilor ar putea să se scumpească toamna aceasta. Potrivit datelor, prețurile alimentelor de bază ar putea să se majoreze, pe fondul secetei. Din cauza faptului că agricultorii s-au confruntat cu probleme vara aceasta, înregistrând o producție mai mică spre deosebire de anii trecuți, iar pentru hrana animalelor au ajuns să plătească sume mai mari, scumpirile ar putea să se resimtă și la rafturi.

Condițiile meteorologice extreme le-au dat mari bătăi de cap agricultorilor. Căldura excesivă a pârjolit, pur și simplu, peste două milioane de hectare, culturile fiind afectate.  Îndeosebi, pierderile au fost înregistrate în cazul culturilor de porumb. Față de anul trecut, producția va fi cu 30 de procente mai mică.

De pildă, un fermier din Prahova a explicat că mai mult de jumătate din lanul de porumb pe care îl deține a fost distrus de arșiță. Alte sute de hectare de floarea-soarelui au fost afectate de caniculă. Un specialist al pieței agricole susține că, în urma acestui fenomen, cotația uleiului la raft ar putea să crească cu maximum 10%.

Vezi și Cea mai lungă perioadă de SECETĂ din ultimul secol schimbă harta României. În unele zone, au secat și râuri lungi de 14 km

Vezi și Muncitorii NEPALEZI au ajuns să culeagă și struguri în România.  Cât câștigă și care sunt condițiile de lucru: „Ai noștri sunt plecați în Germania”

Alimentele de bază ar putea să se scumpească, după ce s-a înregistrat o vară secetoasă în România

Toamna aceasta, românii ar putea plăti cu 5% mai mult pentru o caserolă de carne. Pe de altă parte, în cazul alimentelor de bază (ulei, făină), prețul ar putea să se majoreze cu până la 10%. În diverse centre comerciale, prețul unui kilogram de cartofi românești pornește de la 2,5 lei per kilogram. În condițiile în care se aplică majorarea prețului cu 20 de procente, atunci ar putea să coste de la 3 lei per kilogram.

Acest fenomen este întâlnit și în alte state europene. De exemplu, cartofii din import ar putea să înregistreze un preț cu 30% mai mare, în această toamnă. Astfel de scumpiri ar putea să se înregistreze în Belgia, Germania și Olanda, arată Antena 3 CNN.

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)