În Piața Obor din București vin comercianți din toate localitățile de lângă Capitală. În perioada asta, odată cu începutul Postului Paștelui, la mare căutare sunt urzicile. Un kilogram costă între 15 și 20 de lei.
„Urzici de pădure culese aseară, proaspete. Cei în mână nu-i minciună. Dacă nu cumpărați acum nu mai găsiți peste jumătate de oră. Uite ce bătaie e pe ele, coadă ca pe vremuri!”, spune una dintre vânzătoare.
Potrivit vorbelor din popor, urzicile „schimbă sângele” datorită aportului de vitamine și minerale pe care îl aduc organismului, fiind o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale. Este o plantă bogată și în siliciu, magneziu şi potasiu și este indicată pentru detoxificare şi pentru regenerarea organismului.
Și loboda este preferată, în această perioadă a anului, potrivit Libertatea.
„Fac o ciorbică de lobodă, cu morcov, ceapă și ardei, mai pun câteva cubulețe de cartofi, plus borș. Iese o nebunie. Îmi place rece că-i mai bună la gust. Să dai zece lei pe o legătură e cam mult, dar n-avem ce face. Ținem postul Paștelui, iar legumele astea sunt o minunăție”, a precizat o gospodină,care tocmai a cumpărat cinci legături de lobodă.
În Obor găsiți de la măcriș la leurdă, la untișor sau lăptucă, la spanac și ștevie, iar prețurile pleacă de la doi, trei lei și pot ajunge până la maximum cinci lei, pe legătură, în funcție de comerciant.
Cele mai vândute produse în această perioadă a anului sunt ridichile, ceapa albă și salata. Ridichile au prețuri de la 1 la 3 lei, în funcție de mărime.
Patru, cinci fire de ceapă se vând cu 1,5 – 2 lei, iar o salată bogată poate să ajungă și la cinci lei. Prețul mediu e undeva la trei lei.
Producătorii de la Lungulețu, județul Dâmbovița, au venit cu varză nouă. O vând cu 8 ei kilogramul.
„Varza din patria verzei din România, de la Lungulețu. Acolo găsești varză pe toate străzile și în toate curțile. Varză cât vezi cu ochii din februarie până în decembrie”, spune unul dintre vânzători.
În piață au apărut și producătorii cu cartofi noi, care speră să iasă pe profit la început de primăvară. Kilogramul se vinde cu 15 lei.
Sursa FOTO: Gândul