Cu cât se vinde acum un APARTAMENT de două camere. Anul trecut costa 100.000 de euro
Prețurile din sectorul imobiliar nu au fost niciodată mai mari ca acum în România, mai ales în marile orașe, unde acestea, pur și simplu, au explodat în ultima perioadă, chiar dacă mulți sperau că vor exista reduceri.
La Brașov, spre exemplu, casele sunt cu 20% mai scumpe decât anul trecut, iar una din cauze este reprezentată de sistemul bancar. Băncile au stimulat puternic apetitul investitorilor în imobiliare prin oferirea de dobânzi fixe extrem de atractive, arată Observator.
Bucureștiul nu mai este cel mai scump oraș
Preţul mediul al unui apartament din marile oraşe se apropie de 2.000 de euro/mp. Este un record fără precedent, conform unui studiu, cu majorări de la an la an: 18% în Brasov, 11% la Bucuresti, 10% pentru Cluj-Napoca şi aproape la fel la Timişoara. Cel mai scump oraş nu mai este Bucureşti, ci capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, arată sursa citată.
„Dacă luăm statisticile de la final, în medie, pe ţară, proprietăţile s-au scumpit cu 10% pe an. De la an la an. În jur de 34-35% din cumpărători aleg proprietăţi cu 2 camere”, explică Sorin Oprea, reprezentantul unei agenţii imobiliare.
Specialiștii spun că a crescut foarte mult în ultima perioadă și creditarea pentru domeniul imobiliar.
„În primul rând, este raportul dintre cerere şi ofertă. Dacă ne referim la Cluj în comparaţie cu Bucureşti, oferta în piaţă este relativ mică vis a vis de cererea pe care o are piaţa din Cluj. Atât piaţa locală din Cluj, cât şi investiţiile pe care le fac oamenii care investesc in imobiliare, dar locuiesc în judeţele învecinate Clujului”, a declarat Daniel Crainic, reprezentant al unei platforme imobiliare.
Spre exemplu, dacă un apartament cu 2 camere anul acesta se vinde cu 111.000 de euro, acelaşi apartament, anul trecut se vindea cu 10.000 de euro mai puţin. Cererea de credite pentru terenuri și locuințe a crescut semnificativ în primele trei luni ale anului, iar băncile spun că trendul se va menţine.