”Salinate de Turda” este cel mai nou preparat românesc protejat la nivel european. Acesta a fost înscris în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată începând cu data de 3 noiembrie.
”Salinate de Turda” este un preparat obținut din piept, ceafă, cotlet sau pulpă de porc. Acesta s-au alăturat celorlalte 12 produse românești înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Telemea de Ibăneşti, Salată tradiţională cu icre de crap, Plăcintă dobrogeană și Pită de Pecica.
Preparatul poate fi achiziționat de la intrarea în Salina Turda sau din punctele de lucru ale producătorului din Cluj. Cei care își doresc să guste așa ceva trebuie să scoată din buzunar 20 de lei pentru 100 de grame.
În acest moment, țara noastră mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecţiei Indicaţiei Geografice Protejate – Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar în faza de opoziţie europeană, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată – Sardeluţă marinată.