Prima pagină » Actualitate » Cu cât se vinde un kilogram de roșii românești în Marea Britanie / Cifre ȘOCANTE în raportul Comisiei Europene

Cu cât se vinde un kilogram de roșii românești în Marea Britanie / Cifre ȘOCANTE în raportul Comisiei Europene

Cu cât se vinde un kilogram de roșii românești în Marea Britanie / Cifre ȘOCANTE în raportul Comisiei Europene

Pentru românii plecați în căutarea unui trai mai bun pe meleaguri străine, nimic nu se compară cu gustul roșiilor tradiționale, de acasă.

Din acest motiv, ei sunt dispuși să plătească oricât e nevoie pentru a gusta, din nou, roșiile românești atât de dulci și aromate.

Românii livrează constant roșii în Marea Britanie

În Marea Britanie s-a format, în ultimii ani, o comunitate extrem de activă de români, care se ajută și sprijină la greu.

Dornici să consume produse tradiționale, românii au pus la cale un comerț cu legume, fructe și alimente din țară, transportate cu firme specializate din toate zonele, de la Oltenia și Moldova până la Dobrogea cea renumită pentru fructele sale.

Firmele intermediare cumpără roșii din marile bazine legumicole ale țării cu 3 sau 4 lei per kilogram și le transportă cu TIR-urile sau chiar microbuzele  pentru mărfuri (dubițe) până în Marea Britanie. Dincolo de Canalul Mânecii deja s-a format o rețea de firme românești de distribuție care, la cerere, aprovizionează cu produse românești rețelelor de magazine de tip cash&carry.

Astfel, în Regatul Unit, un kilogram de roșii românești se vinde cu 2,29 lire sterline, iar un kilogram de castraveți din Oltenia, cu 1,79 lire sterline.

Ardeiul gras galben are un preț de 2,25 lire sterline/kg, dovleceii costă 1,28 lire sterline/kg, iar varza albă se dă cu 0,85 lire sterline/kg.

Potrivit cursului BNR, o liră sterlină înseamnă aproape 5,8 lei.

Într-un final, românii plătesc cam 5 lire sterline pentru un kilogram de legume aduse de acasă, cu gust autentic.

În altă ordine de idei, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, exportul de tomate românești în Marea Britanie crește de la un an la altul, respectiv:

  • 40 de tone (anul comercial 1 octombrie 2021 – septembrie 2022 );
  • 35 de tone (anul comercial 2020/2021);
  • 29 de tone (anul comercial 2019/2020);
  • 18 tone (anul comercial 2018/2019).

Însă, în realitate, din 1750 de tone exportate de țara noastră, 948 de tone de roșii au fost vândute în Republica Moldova, aspect peste care C.E. trece cu prea multă ușurință.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și