Prima pagină » Actualitate » Cu ce aliment trebuie să înlocuiești uleiul de floarea-soarelui. Este mai sănătos și mai IEFTIN

Cu ce aliment trebuie să înlocuiești uleiul de floarea-soarelui. Este mai sănătos și mai IEFTIN

Cu ce aliment trebuie să înlocuiești uleiul de floarea-soarelui. Este mai sănătos și mai IEFTIN

Uleiul de floarea soarelui este unul dintre produsele nelipsite din casa românilor, mai ales că dă savoare mâncărilor, poate fi folosit la prăjit, la sosuri, ba chiar și la lustruit ouăle colorate de Paște.

Însă, în ultimele luni, prețul unui sticle de ulei de floarea-soarelui a crescut enorm, dacă în urmă cu un an puteai găsi un litru de ulei cu 6-7 lei în magazine, acum prețul său nu scade sub 10 lei.

Însă, pentru a face economie în bugetul familie, poți opta și pentru un înlocuitor al uleiului, care poate fi chiar mai sănătos decît acesta, fiind mult mai puțin procesat.

Untura de porc este un aliment care se poate obține foarte ușor. Aceasta se folosește de cele mai multe ori în mediul rural, unde oamenii încă mai obișnuiesc să taie în fiecare an în perioada Crăciunului porcii crescuți.

Cei care locuiesc la oraș pot să își achiziționeze fără probleme untura din comerț, deoarece se găsește în orice supermarket la un preț foarte bun. Cercetătorii au descoperit că acest aliment este mult mai sănătos decât uleiul de floarea-soarelui, iar acum este și mult mai ieftin.

Poți face untură acasă

„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu patru persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile”, spune Gina Bradea, vlogger.

De asemenea, poți încerca și uleiul de palmier. Chiar dacă este puțin mai scump decât cel de floarea soarelui, uleiul de palmier este ușor absorbit, digerat și utilizat în procesele metabolice normale. Acesta reprezintă un suport pentru dezvoltarea sănătoasă a organismului uman, mai ales că nu conține colesterol.

În plus, uleiul de palmier este o sursă bogată în vitaminele A și E și conține foarte mult beta – caroten, care ajută ochiul să se adapteze la întuneric. Uleiul de palmier este cel mai indicat pentru prăjeli, deoarece rezistă la temperaturi de 230 de grade. Mare atenție însă, uleiul de palmier trebuie să fie nehidrogenat, iar acest lucru se găsește pe etichetă. Nutriționiștii spun că un alt ulei care rezistă la fel de bine la temperaturi ridicate este cel de arahide, care din păcate, nu se găsește la noi în țară.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și