Puțină culoare, puțin sclipici, un foc de artificii, un pahar cu șampanie, o masă cu bucate alese sunt ingredientele pregătirilor pentru Noul An, pe care fiecare și-l dorește mai bun decât anul care trece. Noaptea magică dintre ani trebuie să fie și cu ținuta perfectă. Ramona Popeț, designer vestimentar din Timișoara, a spus într-un interviu pentru Gândul ce însemnătate mai are, într-o lume în care totul se desfășoară cu o viteză amețitoare, vestimentația pe care o alegem în noaptea dintre ani și ce spune despre personalitatea noastră.
Așadar, petrecem acasă sau ne vedem la cea mai tare petrecere? 2025, am pregătit ținutele și venim!
Designerul mărturisește că alegerile vestimentare, cu atât mai mult în noaptea trecerii dintre ani, trădează de obicei starea noastră, energia, emoțiile şi influențează felul în care ne simțim și ne comportăm.
Atenție, însă, la confortul mental pe care îl oferă ținuta, deoarece, susține Ramona Popeț, stânjeneala si disconfortul ne pot strica seara. Și nu vrem, sub nicio formă, ca noaptea de Revelion să o petrecem supărați, ci veseli, ca să ne meargă bine tot anul 2025.
„În mod cert, pandemia a avut o influență asupra felului în care ne raportăm la modă în general. Cred însă că plăcerea doamnelor de a se aranja va exista mereu, indiferent de schimbările sociale și economice prin care trecem.
Într-adevăr, ne-am relaxat și am învățat să mixăm piesele casual cu cele elegante. De exemplu, acum câțiva ani, era mai puțin obișnuit să vedem o ținută de Revelion formată dintr-un top din material prețios cu pantaloni cu croi masculin și mocasini, în prezent, brandurile propun cu succes astfel de outfituri.
O altă schimbare pe care am perceput-o este faptul că ieșirile în oraș de Revelion s-au mai redus, pandemia ne-a învățat că putem petrece și în casă, iar doamnele nu se mai grăbesc neapărat să își achiziționeze o rochie nouă pentru Revelion, ci se orientează spre a accesoriza o piesă vestimentară pe care deja o dețin”, a spus designerul vestimentar.
Ramona Popeț a vorbit și despre ținutele pentru care putem opta în noaptea de Revelion, precizând însă că diferența alegerii vestimentare o face locul în care suntem, mai exact dacă mergem la o petrecere sau alegem să petrecem acasă. „Diferența stă mereu în detalii”, este sfatul oferit de designerul vestimentar.
„În primul rând, aș vrea să normalizăm purtarea unei rochii de mai multe ori. Este chiar o dovadă de stil să repeți o ținută de mai multe ori, în feluri diferite. Dacă au făcut-o Cate Blanchett, Kate Middleton și Anna Wintour, putem și noi.
Esențial este să ne îmbrăcăm în conformitate cu locul unde mergem. Așadar, la o petrecere elegantă, putem purta o rochie simplă, ce urmează ușor linia corpului, cu mâneci lungi, accesorizată cu cercei sau colier statement, păstrând focusul doar pe un singur element. La o petrecere în club, putem alege o rochie scurtă sau midi, cu paiete sau glitter, dar nu foarte strâmtă pe corp, care să ne permită să dansăm. Acasă, ieșim din pijamale și alegem un set format din pantaloni și blazer sau un pulover din cașmir, jeanși și ruj rosu.
Precum observați, propunerile sunt ușor de abordat, diferența stă mereu în detalii. O greșeală pe care o văd în mod frecvent este accesorizarea mult prea încărcată – o regulă simplă: nu punem, decât să punem prost. Alegerea marimii nepotrivite – rochiile prea strâmte, mai ales peste bust și la mâneci, pantofii ce imită branduri celebre, dar realizați îndoielnic – mai bine o pereche de stiletto de piele simpli sau sandale cu barete, cele mai simple”, a recomandat designerul vestimentar.
Ramona Popeț a dezvăluit cum va petrece noaptea dintre ani și dacă celebra piesă de vestimentație roșie ne aduce norocul dorit în noul an.
Eu nu sunt o mare petrecăreață de Revelion. Am avut restaurant în trecut și, practic, noaptea dintre ani presupunea multă organizare și muncă, așa că acum prefer liniștea casei. Roșu port de Crăciun, însă de Revelion am superstiția de a avea bani asupra mea, la miezul nopții”, a spus designerul.
Și pentru că nu aduce anul ce aduce o garderobă bine aleasă, designerul vestimentar din Timișoara ne-a dat câteva indicii prețioase despre culoarea lui 2025, dar și piesele forte din garderobă în noul an.
„Pentru 2025, culorile în trend sunt nuanțele pământului și ale naturii: mocha mousse – bej cald, verde fistic sau pădure, nisipiu, galben pal. Ca piese forte, 2023 a stat sub semnul minimalismului nordic și al esteticii old money, iar 2024, sub semul «more is more » – imprimeuri leopard, nuanțe profunde de burgundy, blănuri și estetica 90’s. Practic, 2025 va fi o combinație dintre cei doi ani anteriori, iar în plus se adaugă stilul boho – volane, funde, pliseuri, ca inspirație, brandul Chloe.
De asemenea, se va observa o creștere a stilului office reinterpretat, în strânsă legătură cu faptul că trăim vremuri interesante: femeile au o putere de cumpărare tot mai mare, au joburi tot mai bine plătite, din generațiile tinere, rata de angajare a tinerelor femei este mai mare decat a tinerilor barbați. Această schimbare de dinamică va afecta modul în care femeile se vor raporta la shopping, bugetul lor nu va mai depinde de stâlpul financiar al familiei care era în trecut bărbatul.
O scurtă listă de piese în trend pentru 2025: cămasa din mătase, voal, cu fundă supradimensionată, jacheta din piele întoarsă maro, sneakersi slim, în opoziție cu cei chunky, care s-au purtat anii trecuți, genți medii sau mari – cele mici rămân în urmă -, fuste plisate, tricouri cu guler polo, mocasini cu șosete albe, imprimeurile safari continuă, materiale fluide și un curent în creștere – se va subția linia între feminin si masculin, îndreptându-se spre linii gender-neutral”, a explicat designerul vestimentar.
Ramona Popeț a explicat și de ce contează mult să ne îmbrăcăm în conformitate cu locul unde mergem, cu oamenii pe care îi întâlnim și cu activitățile pe care le desfășurăm.
Înainte de orice, respect de sine și față de ceilalți, empatie si inteligență emoțională. Probabil vă întrebați ce legătură au toate acestea cu ținuta. Ne îmbrăcăm în conformitate cu locul unde mergem, cu oamenii pe care îi întâlnim și cu activitățile pe care le desfășurăm. Trei exemple simple: nu purtăm cele mai scumpe bijuterii vizitând locuri unde oamenii abia supraviețuiesc, nu mergem cu sneakerși și jeanși pe pârtia de schi și nu îmbracăm rochia cu decolteu adânc la serbarea de la grădiniță.
Apoi, desigur, ne îmbrăcăm ținând cont de proporții, este esențial să luăm în seamă silueta și înălțimea, cromatica potrivită nouă, din nou, luând în seamă culoarea părului și a pielii, și nu în ultimul rând, respectând o teorie de baza a shoppingului – calitatea și nu cantitatea”, a mai spus designerul.
Ramona Popeț recunoaște însă că, oricât de mult ar conta o ținută vestimentară, caracterul, personalitatea și carisma unei persoane sunt de neînlocuit. Tocmai de aceea, designerul mărturisește, ținând cont de expertiza și de experiența sa în domeniul modei – că, uneori, cele mai comune haine pot străluci dacă sunt îmbrăcate de persoanele potrivite și la momentul potrivit.
Există oameni care au o carismă atât de puternică încât nu le observi hainele. Dar există și oameni cărora le remarci doar hainele, pentru că altceva nu reușesc să transmită. Lucrul care mi s-a confirmat în toți acești ani, de când activez în acest domeniu, este ca nicio haină, bijuterie, poșetă, pantof nu vor reuși să acopere slabiciunile de caracter și carențele morale.
Cât despre modă și creație, recomand o miniserie pe Disney Plus despre viața creatorului Karl Lagerfeld – mi-a rămas în minte o replică: «Moda nu are de-a face cu femeile. E doar un mod de a întruchipa spiritul epocii și adevărata natură a societății. În fiecare sezon, câștigă cel cu descrierea cea mai precisă»”, a conchis Ramona Popeț, designer vestimentar din Timișoara.