Șomajul în rândul tinerilor este una dintre cele mai mari provocări ale României, iar autoritățile fac eforturi susținute însă nu suficiente pentru a-i ajuta să-și găsească un loc de muncă.
Potrivit unui raport recent, aproape un sfert dintre cei cu vârste între 15 și 24 de ani nu merg nici la școală, dar nici la slujbă. Deși angajatorii susțin că sunt nestatornici, tinerii spun că nu au prea multe șanse, chiar dacă ar dori să lucreze.
În timp ce unii tineri au o atitudine relaxată și nu își fac griji cu privire la șomaj, alții sunt preocupați de găsirea unui loc de muncă care să le ofere un salariu decent. Mulți tineri sunt dispuși să accepte orice job, chiar și cu un salariu mic, însă angajatorii le cer să muncească în condiții neplăcute, timp îndelungat și cu o pregătire minimă.
Iată ce spun tinerii atunci când sunt întrebați dacă sunt angajați au de gând să se angajeze:
„Am stat și eu pe banii părinților că au fost sărbătorile pascale. Mâine am un interviu. La o firmă de… consultanță… și… intermediere bancară. Ceva lejer, un 3.000 de RON pe lună mi se pare ok”, spune o tânără șomeră.
„V să am mâncare inclusă și un salariu decent, de 4.000 de lei. Eu mă pricep pe toate chestiile. Am dat interviuri, dar degeaba”, spune un alt tânăr șomer.
„Momentan mă ajută ai mei și înainte să mă apuc de școala de șoferi am lucrat o perioadă pe șantier. Am căutat pe internet, dar este foarte greu. Vor foarte multe de la tineri. Să muncesc pe 2.000 de lei… aș face și asta, dar vor de dimineața până seara și în condiții…”, spune un alt tânăr dezamăgit de oferta de joburi.
Leonard Barcsa, un consultant de recrutare, consideră că sistemul de educație este responsabil pentru lipsa de pregătire a tinerilor pentru piața muncii. Tinerii tind să aibă o impresie exagerată despre valoarea muncii lor, ceea ce îi face să fie greu de angajat pentru angajatori, potrivit știrileprotv.
Cu toate acestea, există tineri care s-au adaptat cerințelor pieței muncii și care și-au găsit un loc de muncă în domenii precum HoReCa. Deși rata șomajului este de aproximativ 5% la nivelul populației generale, rata de șomaj printre tineri depășește 22%.
Pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze pe piața muncii, mai multe organizații investesc în consiliere, cursuri de formare și oferă finanțare pentru viitori antreprenori. În plus, Ministeul Muncii a anunțat că va acorda vouchere pentru tehnologie asistivă pentru persoanele cu dizabilități care sunt în căutarea unui loc de muncă, în valoare de 5.000 de euro. De asemenea, de aceste vouchere vor beneficia și șomerii.